The Crystal Ship, grootste openlucht galerij aan de Belgische kust

In 2016 ging The Crystal Ship voor het eerst voor anker in Oostende. Sindsdien heeft het kunstenfestival de badstad omgetoverd tot één van de grootste openluchtgalerijen in ons land. En dit niet in het minst dankzij tientallen gevierde street artist uit heel de wereld. Dit jaar staat ook de Brusselse Jaune speciaal in de kijker. Deze 36-jarige Belgische ex-vuilnisman brengt zijn figuurtjes ongevraagd aan op gevels en plaatst ze in zo’n grappige en vreemde situaties dat het niet anders kan dan dat je erom moet glimlachen.

Curator Björn Van Poucke heeft de voorbije jaren reeds heel wat straatartiesten naar Oostende gehaald. Hierdoor kun je kriskras door de stad zo’n 70-tal creaties zien. En ook dit jaar staan er weer enkele grote namen op het programma. Ze komen uit Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Afrika, Frankrijk, maar ook uit ons land. Denk aan Cleon Peterson, die momenteel in de Saatchi Gallery in Londen een expo heeft lopen, of Hera, het artiesten duo Jasmin Siddiqui en Falk Lehmann, die schilderkunst combineren met graffiti. Leuk is ook dat kunstenares Joëlle Dubois thuis geeft in Oostende. Zij is eigenlijk geen street-art artieste en haar werken vind je veeleer in topgalerijen – denk bv aan het NAK, Art Cologne, Keteleer Gallery – maar ze zal in de Haardstraat zeker een sterk werk neerzetten. Terug van weggeweest is de Corsicaan Julien de Casabianca, die bestaande beelden uitvergroot en hiervoor beroep doet op de beeldenbank van MuZEE. Niet alleen keren bepaalde artiesten weer, ook worden sommige muren terug overschilderd. Dat zal het geval zijn in de Tarwestraat, waar Pat Perry een bestaand werk zal laten verdwijnen in het zijne. Naar verluidt zou het nieuwe werk verwijzen naar Ensor en Spilliaert. Het zijn slechts enkele voorbeelden van wat je tot 8 april mag verwachten.

Daarnaast wordt er een speciale tentoonstelling voorzien voor Jaune. Die kun je in een pop-up galerij bezoeken tussen 1 en 16 april. Ook zal de kunstenaar weer enkele nieuwe muurschilderingen maken. Maar hiervoor moet je inschrijven. Wie je ook kunt ontmoeten is Moulaye Sarr uit Banjul, de zusterstad van Oostende in Gambia. Het is de bedoeling van de stad om telkens een kunstenaar uit te nodigen uit de zusterstad. Sarr is een spraakmakende schilder die de traditionele Afrikaanse patronen zal terugbrengen tot de essentie van zijn kleurrijke en behoorlijk abstracte werken, heet het. En tot slot moeten we ook Elléna Lourens speciaal vermelden. Omdat The Crystal Ship een uitwisseling heeft op poten gezet met Kaapstad, Zuid-Afrika. Elk jaar sturen ze een artiest naar Oostende in ruil voor het bezoek van een Belgische artiest. Elléna Lourens neemt dit jaar de honneurs waar voor Zuid-Afrika. In tegenstelling tot de drukke, bonte street-art traditie, werkt zij met zo weinig mogelijk lijnen en kleuren. Dat zorgt voor lichte poëtische murals in de stad.

Praktisch: vanaf 28 maart is er een handig plannetje voorzien met alle locaties. Dit kan worden afgehaald of digitaal aangevraagd bij de Dienst Toerisme Oostende, Monacoplein 2, 8400 Oostende, of via https://www.visitoostende.be – tel: 059.70 11 99.

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar