Garnalen zijn de kaviaar van de Noordzee

Dat er meer is dan de traditionele ‘tomate-crevette’ of de in eer herstelde garnaalkroket, bewees de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Deze onderwijsinstelling was de plaats van afspraak voor de Koninklijke Orde van de Paardevissers om de tweede editie van het Belgisch Kampioenschap garnaalpellen voor te stellen. Dat vindt plaats op 25 juni e.k. op het Fabiolaplein in Oostduinkerke. Er nemen zo’n 100 garnaalpellers aan deel. En het zal snel moeten gaan. Immers afgelopen jaar pelde Nadine Deetens uit Zwankendamme bij Brugge maar liefst 101 gram in tien minuten tijd. Dat deed ze nog eens over op het WK in Frankrijk waar ze zich zelfs overtrof en de garnalen van kop en staart verloste tot 155 gram.

Ordevoorzitter Marc Sirjacobs, directeur Peter Verbeke en Grootmeester René Decorte.

Om dat alvast te demonstreren werden de dames van de Koninklijke Orde van de Paardevissers uitgenodigd om samen met Nadine aan de slag te gaan. In traditionele klederdracht toonden ze de leerlingen van de eerste graad Horeca en Voeding bij Ter Duinen en het St. Bernarduscollege Nieuwpoort hoe het moest. Intussen bereidden de leerlingen van het zevende jaar Wereldgastronomie met de gepelde garnalen enkele smaakvolle gerechtjes.

Intronisatie

De geïntroniseerden.

Daarnaast introniseerde de Orde ook vijf nieuwe leden omwille van hun verdienste binnen de gastronomie in de Westhoek en daarbuiten. Voorzitter Marc Sirjacobs en Grootmeester René Decorte leidden alles in goede banen. Frans Saint-Germain van de gelijknamige Salons Saint-Germain in Diksmuide voorstellen is een open deur intrappen. Net zoals Dries Cloet en Bart Denys, horeca-ondernemers en leerkrachten in de Hotelschool. Cloet is o.a. ook bekend als uitgever van ‘Het Horecavirus’ online, terwijl Denys een B&B voert in het Heuvelland. “Ik probeer de eerstejaars leerlingen productkennis van de visserij bij te brengen en de zevendejaars hun gerechten uit te breiden door er een aparte twist aan te geven, zoals een Japanse invloed, om iets te noemen. Maar de algemene missie voor alle jaren geldt: de passie levend houden voor het vak”. Een outsider en ook weer niet is Rea Vandenbroucke (lt-kolonel vlieger). Tenslotte werd ook Peter Verbeke, de directeur van de Hotelschool en priester van de pastorale eenheid Ster-der-Zee Koksijde in de orde opgenomen. ‘Samen eten onderstreept de samenhorigheid’, aldus de directeur.

Dag van de Garnaal

Garnalen anders.

Naast het BK garnaalpellen wordt ook op 24 en 25 juni ook de ‘Dag van de Garnaal’ gevierd. Niet alleen Mieke Garnaal en haar eredames worden aangesteld, ook treden de garnaalvissers te paard aan voor deze 72e editie alweer. Uiteraard is er de wedstrijd garnalen vissen met aansluitend het koken van de lekkernij. Er is een folkloremarkt waar de Koninklijke Orde van de Paardevissser traditioneel de verse garnalensoep serveert. De opbrengst ging afgelopen jaar o.a. naar het aankopen van vissersbroeken met bretellen.  De garnalenvissers zitten immers op een preekstoel en niet op de rug van de trekpaarden. Wie het BK garnalen pellen wil bijwonen, moet zondag vroeg uit de veren want het event vindt plaats tussen 9.30u en 12 u, na de vissersmis. Er is dan ook de optocht naar zee met aansluitend de zeewijding en de uitreiking van de diploma’s ‘garnalen vissen’.  Maar dé must is zeker de grote folkloristische Garnaalstoet.

Voor meer info: visitkoksijde.be en op https://www.ordevandepaardevisser.eu of Facebook Koninklijke Orde van de Paardevisser.

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar