Reizende expo #StolenMemory

Deze reizende expo was te bewonderen in en aan het MAS tot 22 mei 2023. Daarna zal de expo in binnen- en buitenland te bekijken zijn. Een verslag van ons VJV-lid Frank Van Dessel die de expo bezocht in het MAS.

Bij aankomst in de Duitse concentratiekampen werden de gevangenen door de nazi’s beroofd van al hun persoonlijke bezittingen, intieme kleinoden zoals horloges, sieraden, familiefoto’s ….

Zo’n 2500 teruggevonden beroofde objecten van voormalige concentratiekampgevangenen uit heel Europa, worden nog steeds bewaard in het Arolsen Archief, het International Center on Nazi Persecution. Hun reizende #StolenMemory-container; opgesteld tussen de MAS paviljoenen en Willemdok, vertelt de aangrijpende verhalen van gedeporteerde gevangenen, hun gestolen bezittingen en de onafgebroken speurtocht naar hun families.  

Fragment van collectie – Aronsen Archief MAS Kijkdepot 2de verd.

Fragment van namenlijst – Aronsen Archief
MAS Kijkdepot 2de verd. © Ch. Jennis.

In primeur wordt er in de laatste ruimte van het Kijkdepot op de tweede verdieping in het MAS een collectie originele gerepatrieerde stukken van 10 Belgische concentratie- kampgevangenen tentoongesteld. waaronder 4 ontheemde stukken die Arolsen Archives nog hoopt terug te geven aan Belgische families. Een indrukwekkende namenlijst van meer dan 18.000 Antwerpenaren, van wie Arolsen Archives documenten worden bewaard, staan afgedrukt op een wand. Een zichtbare getuigenis van de Antwerpse oorlogsjaren.

Overhandiging persoonlijke bezittingen concentratiekampgevangenen René Vandelsen en René De Herdt aan de famillie. © Ch. Jennis.

Ook in Antwerpen zijn er na heel wat onderzoek twee families teruggevonden van concentratiekampgevangenen van wie de persoonlijke bezittingen in de Arolsen Archives worden bewaard. Het gaat om het horloge van Gentenaar René Vandelsen, die overleed in het concentratiekamp Neuengamme. En het horloge van de Antwerpse verzetsstrijder René De Herdt, die gevangenschap in Breendonk en Neuengamme overleefde en uiteindelijk naar Antwerpen kon terugkeren. De waardevolle persoonlijke stukken werden tijdens de opening van de #StolenMemoryexpo  aan de familie overhandigd.

De expo #StolenMemory en de tijdelijke expo met Belgische objecten in het Kijkdepot op de tweede verdieping van het MAS waren gratis te bezoeken tot 22 mei 2023. De volgende locaties kan je vinden op de website van de expo: https://www.stolenmemory.org/nl/tentoonstellingen/#

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar