De Vlaamse Primitieven zijn springlevend

Op 28 oktober opende in het Sint-Janshospitaal te Brugge de nieuwe toptentoonstelling ‘Oog in oog met de Dood. Hugo van der Goes, oude meesters, nieuwe blikken’. De expositie stelt Hugo van der Goes’ meesterwerk ‘De dood van Maria’ letterlijk en figuurlijk centraal. Het recent gerestaureerde topstuk vormt dé inspiratiebron voor een vernieuwende tentoonstelling met een 70-tal werken uit de eigen museumcollectie en bruiklenen uit heel Europa.

Er gingen 5 jaar intense restauratie aan deze tentoonstelling vooraf. Men kon daarbij vooraf niet inschatten welk kleurenpallet terug naar voren zou komen, want sommige delen bleken al eens overschilderd. Zo zijn o.a. gordijnen op het doek terug gevonden en krijgen de plooien in de mantels nieuwe nuances. Het maakt het werk nog krachtiger en de emoties in de expressie nog menselijker.

Scoop

Musea Brugge verwelkomt met het laatmiddeleeuwse schilderij ‘Man van Smarten’ (1500-1525) van Albrecht Bouts een nieuw werk in de vermaarde collectie Vlaamse primitieven. Het werk werd door pater Ghislain De Jaeger nagelaten aan de K.Boudewijnstichting, die het als langdurig legaat in bewaring geeft aan Musea Brugge. Het werk kadert beter de kunst rond het Brugse van de 16e eeuw, bovendien was Bouts een leerling van van der Goes. Een directe link dus.

Niet monografisch

De auteur volgt het restauratieproces.

De expo ‘ Oog in oog met de dood’ is niet monografisch opgevat. Dat zal later wel het geval zijn in Berlijn. Hier is gewerkt rond 6 thema’s die de dood symbolisch vat via diverse invalshoeken. Denk aan de figuur van der Goes zelf, maar ook het thema afscheid, zingeving, Maria als icoon, beleving en virtuositeit passeren de revue. En dit telkens gekoppeld aan een inleiding door een hedendaagse ‘nieuwe meester’, die een sleutelrol speelt in onze samenleving. Denk dan aan Berlinde De Bruyckere, Ivo van Hove, Anne Teresa De Keersmaeker, Ilja Leonard Pfeijffer en Sholeh Rezazadeh. Zij kijken op een andere manier aan tegen de thematiek en bouwen elk vanuit hun eigen invalshoek en beleving een brug tussen het verleden en de huidige maatschappij. Daarmee wil men ook een jonger publiek aantrekken. Immers de thema’s zijn nog steeds actueel. Ook leert men dat naast verdriet en verlies, afscheid ook kan voortkomen uit een verlangen naar iets anders.

Publicatie

Aansluitend bij de tentoonstelling verschijnt bij Hannibal Books ‘Oog in oog met Hugo van der Goed – Oude meester, nieuwe blik, een prachtig kunstboek. Het is geen catalogus, maar het werk beschrijft het enigma, biedt een inkijk in het tijdloze karakter van het topstuk en besteedt aandacht aan de iconische waarde van een te ontdekken oeuvre. Het neemt daarbij tal van clichés weg.

Randprogrammatie

In het kader van de tentoonstelling worden diverse publieksactiviteiten georganiseerd. Denk aan concerten, podiumkunsten, interactieve rondleidingen en workshops. Leuk daarbij is het item ‘Music is my medicine’ waarbij de bezoekers hun muzikale voorkeur kunnen invullen op een playlist, die zo op Spotify, weerklank vindt. En zo zijn de Vlaamse primitieven springlevend.

Praktisch

‘Oog in oog met de Dood’ loopt tot en met 5 februari 2023.
Curator: Sibylla Goegebuer.
Locatie: Sint-Janshospitaal, Mariastraat 38, 8000 Brugge.
Openingsuren: di t.e.m. zo, van 9.30u tot 17 u. Gesloten op 25.12 en 01/01.
Tickets en info: musea.be.

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar