500 Wereldroadtrips – De mooiste routes op aarde

Geen boek om mee te nemen

Al gaat het over de mooiste, interessantste, gevaarlijkste, stilste, smakelijkste routes die je met de auto kan doen, dit boek is te zwaar en te groot om mee te nemen. Je zit thuis en kiest wat je het meeste aanstaat, begint aan de organisatie, gooit de tank vol en je vertrekt, of je bestelt het vliegtuig en regelt een huurauto.

Je kan ook gewoon in de zetel blijven zitten en wegdromen bij de prachtige foto’s en de inspirerende teksten.

De smaken van Singapore

In 8 hoofdstukken nemen de auteurs, de fotografen en de cartografen je mee op roadtrips. Er is voor afwisseling gezorgd. Niet alleen worden de haarspeldbochten van heuvels en bergen belicht, er is evengoed een hoofdstuk gewijd aan zee en kust, rivieren, valleien en canyons, minder bekende routes, stille landwegen, stedentrips. “Reizen door de tijd” gaat over routes die de reiziger langs historisch belangrijke plaatsen brengen, terwijl “Routes voor Fijnproevers” voor zichzelf spreekt. De auteurs hebben aandacht voor cultuur, geschiedenis en natuur.

Op weg!

De meeste routes krijgen 1 of zelfs 2 bladzijden. Daar lezen we wat deze weg zo bijzonder maakt. De meeste routes zijn in de VS en Canada, maar laten we als voorbeeld een weg nemen die ik toevallig vorige maand volgde (in een autobus weliswaar): van Oslo naar de Fjorden. Naast de tekst waarin gesproken wordt ” van actief avontuur zowel als gelegenheid tot contemplatie” vind je het begin- en eindpunt, de nrs. van de wegen, de afstand (480 km), de duur (7,5 uur), de beste reistijd (het hele jaar) en waarmee je moet rekening houden: in dit geval kunnen wegen gesloten zijn in de winter wegens sneeuwval. Als uitstapje wordt natuurlijk de spoorlijn van Flåm aangeraden. Een andere weg die ik goed ken is de rit door Snowdonia in Wales. Inderdaad passeer je dan langs dat station met de langste naam van Groot-Brittannië en misschien zelfs van de wereld, maar ook langs burchten, verbluffende kusten en aantrekkelijke oude stadjes.

Apart staan soms samenvattingen: de 10 allerhoogste tochten, of de 10 beste visplekken, de 10 spectaculairste bruggen, enz…

Kaartjes

Handig bij het plannen (of zelfs bij het wegdromen) zijn de wegenkaartjes met daarop de route. Bovendien staat op een heel klein kaartje het land met een stip die aangeeft waar het te doen is.

Ook het register is bijzonder handig. De Crowley’s Ridge Parkway, vind je bijvoorbeeld zowel bij de C als bij de M van Missouri en de A van Arkansas. Onder Frankrijk, Duitsland en Italië vinden we veel routes. Armenië heeft er geen enkele en Georgië heeft er één, maar die wordt 2 keer vermeld: bij de 10 spectaculairste bergavonturen en bij de historische routes.

National Geographic

Dit is een Amerikaans televisienetwerk dat documentaires maakt en ook een tijdschrift uitgeeft. Sinds enige tijd geeft het ook reisgidsen uit.

non-fictie
uitgeverij: National Geographic Partners, LLC
Drives of a Lifetime 2020
Nederlandstalige uitgave: Kosmos uitgevers 2022
ISBN: 978 90 4392 490 0

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar