Het Kunstuur

Vierde editie

De gebroeders Bourlon pakken voor de vierde keer uit met deze kunstattractie onder de Sint-Romboutstoren in Mechelen. Hun formule om kunst dichter bij het publiek te brengen, slaat duidelijk aan. De aanpak is vertrouwd: alles gaat automatisch. Je moet als bezoeker enkel de koptelefoon op de oren zetten en de aanwijzingen volgen.

Je krijgt 30 knappe Belgische schilderijen te zien uit de periode 1850-1950. Sommige komen uit een privécollectie (zoals de twee werken van Rik Wouters) zodat dit een unieke gelegenheid is om ze te bewonderen.  Bekende Vlamingen geven via digitale hologrammen hun mening over een bepaald schilderij waarmee ze een band hebben.

Anuna De Wever (klimaatactiviste) bv. gebruikt het grauwe, industriële mijnlandschap van P.P. de Châtelet vooral om maatregelen tegen de klimaatcrisis te propageren. Bruno De Wever (professor en historicus) daarentegen laat ons eerst aandachtig naar het schilderij van Brusselmans kijken en legt dan uit hoe in 1942 de Duitse bezetter het werk aanvankelijk bejubelde, het daarna als “Entartete Kunst” bestempelde en het liet verwijderen uit een expositie in Brussel. Dankzij die uitleg verstaan we volledig waarom de schilder zijn vrouw zo sober voorstelt “dat ze haast tweedimensionaal lijkt”.

Juweel en muziek

Voor het eerst kan je niet alleen een kostbaar juweel bewonderen op een schilderij, maar ligt het ook in een kleine vitrine uitgestald!

De muziek van Dirk Brossé is hoorbaar op de achtergrond, maar bij het betreden van de kapel bezorgde zijn muziek me kippenvel van ontroering.  Hij bespreekt “Skeletten in gesprek” van Paul Delvaux. Om het verband tussen vertrouwdheid met de dood en zijn carrière als musicus te ontdekken, raad ik u aan de tentoonstelling te bezoeken!

Iedereen zal al ondervonden hebben hoeveel méér je ziet als een gids je erop wijst. De rondleiding duurt welgeteld een uur, dus je hebt geen tijd om je te vervelen. De catalogus (bescheiden “brochure” gedoopt) geeft de kans om via de mooie foto’s en de tekst alles nog eens te laten inwerken.

Tentoonstelling, schilderijen

Mechelen

Van 16 mei tot 30 november 2022

Info en tickets: www.hetkunstuur.com

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar