CASALS-festival onder nieuwe directeur

Pierre Bleuse inspireert Prades-Festival

Het Casals Muziekfestival in Prades, stad aan de voet van het machtige Canigou-massief, heeft van de covid-periode gebruikgemaakt om allicht noodzakelijke, zich opdringende veranderingen door te voeren. Klarinettist Michel Lethiec werd vervangen door directeur Pierre Bleuse, dirigent. Haast vanzelfsprekend legt die andere accenten en hoopt hiermee verder een frisse wind door het traditionele karakter van Prades te laten waaien.

Het ietwat star geworden karakter werd reeds twee jaar geleden vervangen door een jeugdigere aanpak en programmatie – zo ook de aanstaande editie… Aan de hoogstaande kwaliteit wordt niet getornd. Dat bewijzen de talrijke uitmuntende solisten als de fluitist Emmanuel Pahud of de geniale cellist Steven Isserlis. Of nog meer baroklegende William Christie die samen met top-luitist Thomas Dunford en de mezzo Léa Desandre zelfs voor een voorheen nooit gezien Barokke-inbreng voor Prades betekent.

Een lijst van nog meer grote namen aanvullen is hier niet op zijn plaats of toch? Violiste Alina Pogostkina in Mendelssohns vioolconcerto, cellist Daniel Müller-Schott voor Dvořaks geniale cello-concerto, de sopraan Marie Laure Garnier die Schubert zingt om er toch enkele te vermelden.  Wel merken wij op dat er tevens een veel ruimere keuze werd gemaakt inzake instrumenten, solisten of ensembles…er wordt zowaar ook met een nieuw opgericht orkest en -koor opgetreden die door Bleuse himself maar ook door Thierry Fisher zullen worden geleid.

De locaties

In kleine doch soms bijzonder stemmige kerkjes als bvb. te Eus – plus beau village de France – biedt Prades ook een springplank voor getalenteerde jongeren. Meestal betreft het hier voormiddagconcerten startend om 11uur.

De imposante St.- Pieterskerk van Prades met een der grootste Barokretabels van Frankrijk blijft natuurlijk samen met de sublieme St.-Michel-de-Cuxa abdij een van de gedroomde lokatie voor de avondconcerten. Het late aanvangsuur van 21uur werd grotendeels en o.i. terecht naar 19.30u verplaatst wat toelaat in enkele gevallenen de ‘noctambules’ de nachtuilen,  toch nog om 21.30u  op een late voorstelling te kunnen trakteren. In die zin werd ‘Le Club’ gecreëerd met concerten in het Park van het Stadhuis, ook gekend als het Château de Pams. Dan is het optreden  vanzelfsprekend gespekt met een luchtiger deels-jazzy programma.

Dit late luik moet ook een gelegenheid bieden om na te kaarten of evt. met de artiesten kennis te maken. Die sfeer onder de platanen moet je eens hebben beleefd…

In de beste Casals-traditie zijn het voornamelijk instrumenten die in Prades schitteren. Een Lied-recital is meestal een grote uitzondering en ook Oude Muziek krijgt er weinig kansen . Deze 72ste editie vormt daarop nauwelijks een uitzondering. Beheerste cross-overs zullen sommigen weliswaar waarderen en enkele concerten willen wij in die zin speciaal vermelden zoals bvb. het duo Thibaut García, gitaar samen met de accordeonist Félicien Brut op 1 augustus in Codalet/Cuxa. Ook het Camille Bertault kwartet vraagt speciale aandacht naast het vocale kwartet ‘Les Confrères’ en er is tevens een optreden in de mysterieuze Cortalet-grotten met speciale visuele scenografie en elektronische muziek.

Prades gaat traditioneel door tussen 29 juli en 12 augustus  en het ligt- en dit voor oningewijden- in de oostelijke Pyreneeën en aan de voet van de machtige Canigou, het symbool bij uitstek van Catalonië aan beide kanten van het bergmassief. Het festival werd gesticht door de iconische meestercellist Pablo Casals die, het Franco regime ontvluchtend, er de beste instrumentalisten van de wereld samenbracht. Het bleef sinds 1950 het Mekka van de kamermuziek.

Aldus bekleedt dit genre ook nu met ensembles als het Dutilleux kwartet, het Talweg trio, het Klarthe kwintet, het Casals kwartet of het Arod kwartet een heel voorname plaats in de programmatie. Van deze traditie wilde ook Pierre Bleuse allerminst afstand doen spijt de vernieuwende aanpak.

Praktische informatie

Kinderen onder de 13 jaar hebben meestal gratis toegang en de prijzen blijven m.i. heel democratisch schommelend tussen 10 en 45 euro. Uiteraard zijn er ook speciale tarieven en helpt het secretariaat geïnteresseerden ook aan overnachting, huisvesting en meer.

De nieuwe festivalbrochure is aardig gedocumenteerd. 

In het kader van een langere, deels culturele vakantie, blijft het Casals Festival beslist een aanbeveling.

De kust ligt op een uur rijden, de bergen met toppen rond de 3000 meter op een boogscheut en wie houdt van Katharen (Monségur) en hun legenden zie je hun ‘châteaux de vertige’ a.h.w. aan de einder opdoemen. Steden als Carcassonne maar ook Limoux met zijn vermaarde Blanquette zijn het bezoek waard naast toeristische kleinoden als Collioure, Banyuls, Lagrasse, Serrabone, Vernet-les-Bains, Villefranche-de-Conflent, Eus of Castelnou. Spanje binnentrekken om werk van Picasso of Dali te ontdekken kost een kleine inspanning en waarom niet een dagje uittrekken naar Gerona of  zelfs Barcelona.

Je moet het niet ver zoeken…boeken!

Festival de Prades Pablo Casals

Tel +33 468 96 33 07

Info@tourisme-canigou.com

www.tourisme-canigou.com

Over de auteur

Logopedist en medewerker voor Periodiek trimestrieel blad van het Vlaams Artsen Verbond. Recenseerde een halve eeuw voor het Brugsch Handelsblad.

Verwant

Geef commentaar