Michelin bekroont Boury met nieuw drie sterrenrestaurant

Tim Boury van het gelijknamige restaurant Boury in Roeselare werd door de culinaire Michelingids uitgeroepen tot nieuw drie sterrenrestaurant. Boury hoort nu samen met Zilte (Antwerpen) en Hof van Cleve (Kruishoutem) tot de top van ons land.

Alle chefs samen (foto: Anne Marie Jacob).

De presentatie van de Michelingids vond plaats in het Koninklijk Theater aan de Grand Place in Mons (Bergen). De stad heeft er blijkbaar veel geld voor over om de uitreiking hier te laten plaatsvinden. Voor het galadiner wijkt men uit naar de Expohallen. En eigenlijk doet men dit beter ook voor de overhandiging van de sterren. Enerzijds omwille van meer ruimte, anderzijds omdat in het hart van de stad onmogelijk lang parkeren kan. Tot slot zou een combinatie van beide de chefs een vlottere overgang bieden tussen de ceremonie en het galadiner.

Palmares

Gert de Mangeleer en Joachim Boudens (foto: Anne Marie Jacob).

Naast Boury met drie sterren, was Villa Lorraine by Yves Mattagne goed voor twee sterren in Brussel. In Vlaanderen zijn dat Hertog Jan at Botanic in Antwerpen en Colette-De Vijvers in Averbode. Opvallend voor Brussel Comme Chez Soi die de sterren ziet verdampen van twee naar één. Pierre Wynants, godfather van het eerste uur, zal met lede ogen moeten aanzien dat schoonzoon Lionel Rigolet niet op dezelfde golflengte zit dan de inspecteurs. Comme chez Soi is niet in tijd mee geëvolueerd, luidt het.

Nieuwkomers

Nieuwe sterren zijn er dan weer voor DIM Dining, Fine Fleur en Nebo, alle uit Antwerpen. Volgen in het rijtje: Vintage Kontich, Rebelle in Marke, Hert Turnhout, Sense Waasmunster, In den Hert Wannegem-Leie en Fleur de Lin in Zele. Ook Aurum in het kasteel van Ordingen krijgt zijn eerste ster! Chef Gary Kirchens (ex-Villa Lorraine) zegt ontroerd en zeer tevreden te zijn. ‘Extra druk brengt dit niet, die ligt bij de klanten. Dat zorgt voor een gezonde wisselwerking. En duurder worden we ook niet.’

Absurd jaar

Gwendal Poullennec (foto: Anne Marie Jacob).

Michelin internationaal directeur gastronomie Gwendal Poullennec spreek van een absurd jaar. Door de lockdowns van corona was het niet simpel voor de inspecteurs om zich een correct beeld te vormen van de horeca. Normaal worden de sterren drie maanden eerder uitgereikt, maar door de vertraging kregen de inspecteurs meer tijd om de restaurants te bezoeken. Tijd en ruimte die de horeca echt nodig had om te herstellen van de pandemie. Sommigen gingen niet meer open of werden verkocht. Denk aan Vork van Bellings in Hasselt.

Bib Gourmand

Door de hoge foodcost is het alsmaar moeilijker om een mooi en toegankelijk menu tegen 39 euro op tafel te brengen. En toch blijkt het mogelijk. Michelin ontdekte nog 24 nieuwe restaurants, waarvan opvallend twee derde gevestigd zijn in Wallonië. Daarbij was het team van inspecteurs vooral onder de indruk van de ondernemingszin en creativiteit van de chefs in België en Luxemburg, om de culinaire scène aan te wakkeren. De persoonlijke aanpak van gastronomische concepten, de zorg voor het onthaal van de klanten en de wil om een duurzamere vorm van gastronomie toe te passen, blijken opmerkelijke tendensen.

Young Chef Award

Vicky Geunes en Peter Goossens (foto: Anne Marie Jacob).

Die gaat naar Ruben Christiaens van Vintage in Kontich. Een self-made chef. Naast een ster als nieuwkomer ook uitgeroepen tot ‘Young Chef’. Trok op zijn 15e de deur van Hotelschool Spermalie in Brugge achter zich dicht en ging in de leer bij Eleven Madison Park in New York , verhuisde naar De Leest in het Nederlandse Vaassen en eindige bij Vollmers in Malmö.  De moderne Franse keuken is zijn ding. Pomme Moscovite, gevulde aardappel met kaviaar, de must op de kaart.

Groene ster

Dit keer viel er één groene ster. En wel in Luik bij Thomas Troupin  van Toma!. Naast een eerste ster nog een groene als pluspunt. Het kan tellen.  Troupin spreekt over een immersieve keuken, duurzaam, circulair en tot in de finesse doorgedreven. Een groene ster staat ook voor chefs die werken met ethische leveranciers en producenten om afval te vermijden of te recycleren. Vaak kweken ze zelf groenten en fruit of werken nauw samen met lokale producenten.

Tim Boury

Tim Boury (foto: Anne Marie Jacob).

Krijgt drie sterren. En ging de voorbije vijf jaar alsmaar crescendo. Om de zes weken verandert zijn kaart zonder aan kwaliteit in te boeten. Klassiek geïnspireerd met een moderne twist en vooral op smaak! Tim in de keuken, gastvrouw Inge in de zaal. Niets ontgaat haar. Elk detail klopt. Probleem in dit soort zaken: personeel vinden.  Er staan diverse vacatures open. Nochtans leidt Boury zijn medewerkers zelf op. Momenteel lopen er Indiërs stage. Dat zorgt voor administratieve rompslomp: werkvergunning, visa en logies, zo blijkt.

Online

Na meer dan een eeuw verschijnt de Michelingids niet meer in print. De laatste twaalf jaar daalde de verkoop met 70 procent. Door de digitalisering verdwijnt de papieren gids en is hij gratis online raadpleegbaar. Sinds 2016 kan je via Bookatable een tafel boeken en in 2019 is Tripadvisor een strategische partner. Dat geeft te denken. Zeker wanneer Michelin aangeeft dat de inspecteurs ‘onafhankelijk en objectief’ de sterren toekennen. En ook hier doet het gericht de ronde dat het aantal inspecteurs te laag is om met een goede frequentie aan een degelijke beoordeling te voldoen. Benieuwd of de nieuwe aanpak werkt. Aan de chefs zal het alvast niet liggen. ‘Wij koken in eerste instantie voor onze klanten’, is daar het adagio. Al bewijst hun groot aantal tijdens de presentatie toch dat ze er best wel belang aan hechten.

Praktisch

https://guide.michelin.com

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar