Expo Floriade 2022: niet alleen voor groene vingers

Almere is de afspraak voor de wereldtuinbouwtentoonstelling die eens om de tien jaar wordt georganiseerd in Nederland. Het thema van deze uitgave luidt: ‘Growing Green Cities’. Er worden zo’n twee miljoen bezoekers verwacht, waarvan zo’n 300.000 vakmensen.  Maar niet alleen voor wie groene vingers heeft. Iedereen is welkom, luidt het.

Iedereen dus die van geur en kleur houdt en geniet van bloemen, planten, groenten en fruit. De Floriade 2022 telt 192 kavels, waarbij de groenstructuur dienst als omgeving voor de wijk die er op termijn komt. De hogeschool en een zorgcentrum zijn er intussen al. De expo telt 168 culturen en die vind je terug in een mix van internationale paviljoenen. 40 om precies te zijn. Je kunt er naast de typische planten en bloemen ook hun cultuur en lokale innovaties snuiven.

Leuk voor kinderen

Denk aan ons eigen Belgisch paviljoen waar je eetbare bloemen vindt. Of het Duitse gebouw waar je een goed voorbeeld krijgt om tuinbouw op een moderne manier aan te pakken. Thailand exposeert dan weer met een tuin vol waterlelies, sierplanten en orchideeën. Leuk voor de kinderen is dat er een speeltuin is. Dat planten toch kunnen gedijen onder extreme hitte toont het paviljoen van de Verenigde Emiraten aan. Een gindse gids geeft je deskundige uitleg over het irrigatiesysteem.

Indrukwekkend Green House

Het meest indrukwekkend is The Green House. Dit is een hypermoderne serre van maar liefst 170 meter lang en 1 hectare groot. Hier toont Nederland waar het goed in is, nl. de meest innoverende en duurzame toepassingen van circulaire glastuinbouw. Daarnaast is er aandacht voor duurzame woningbouw en hoe dit alles samenkomt. Denk hierbij aan innovatieve warmteopslag, waterbesparing en andere technieken. Alles wordt overzichtelijk en ruim gepresenteerd, waardoor er weinig wachtrijen zijn. Waarschijnlijk verandert dit na de sluiting van dat andere mooie lentepark, nl. Keukenhof.

Arboretum

Het arboretum van a tot z, een bomenbibliotheek als het ware, vormt de groenstructuur van de Floriade en van de komende stadswijk Hortus, die na de expo hier wordt ontwikkeld. Het arboretum zal dan ook de 28e bomentuin zijn van Nederland. Naast de bomen die er al stonden kwamen er 700 soorten bij, goed voor een totaal van 2500 stuks. Tel daar nog eens 50.000 heesters en vast planten of bollen bij en dan krijg je hier straks een heuse nieuwe groene stadslong.

The Exploded View

Dit is een concept rond duurzame, herbruikbare materialen in de stadsbouw. Denk aan groendaken, ecologische wanden en waterdoorlatende bestrating om iets te noemen. Vandaag de daag zijn er allerlei slimme oplossingen om de stad in de toekomst nog leefbaarder te maken. Een mooi voorbeeld is The ‘Exploded View’, een huis dat volledig bestaat uit biobased materialen en werkt via circulaire bouwmethodes. Zo is de vloer gemaakt op basis van aardappelzetmeel, zeegras de basis voor de isolatieplaten en komen de tussenschotten van verwerkt bruin zeewier.

Take a ride

Er zijn twee entrees bij de Floriade. Je kunt kiezen voor de ingang ‘Weerwater’. Die wordt vaak gebruikt door bezoekers die met de veerboot uit Almere komen. Maar je kunt ook langs de andere kant van het park naar binnen. Daar wacht je de kabelbaan die je 850 meter meeneemt over het park. Zo’n ritje staat garant voor een prachtig uitzicht. Let op, je inkomticket is goed voor een enkeltje. Retour moet je extra betalen. Maar het is absoluut een aanrader.

Kunst en cultuur

Niet alleen onnoemelijk veel bloemenpracht ook is er heel wat aandacht voor kunst en cultuur. Op diverse plekken vind je grote en kleine kunstwerken of kun je genieten van optredens. Kunst in- en om de natuur op locaties waar vaak technologie en natuur samensmelten. Zoals bv. in het Kunstbos. Daarbij noteren we grote namen als Florentijn Hofman en Farida Sedoc. Hofmans imposante figuren zijn bedekt met 10.000 bijen in Cortenstaal. De bij als metafoor voor biologisch evenwicht. Sedocs kunstwerk staat dan weer voor onze samenleving.

Sympoiesis

Zo heet de toren ‘Flores’ met het kunstwerk ‘Sympoiesis’ op de gevel. Momenteel staat dit ankerpunt van de Floriade nog leeg, maar het is de bedoeling dat de toren na de tentoonstelling in gebruik wordt genomen. De appartementen staan nu al te koop en er is brede interesse, naar het schijnt. Logisch door de toepassing van de verkaveling met groenstroken zie je, waar je ook staat, alleen maar groen. De horeca op het gelijkvloers van het gebouw open in tijdelijke concessie.

Eten en drinken

Heb je zin in een kopje koffie of een tussendoortje dan zit je hier goed. Naast diverse foodtrucks is er zelfs een zaak voor fijnproevers, nl. het strakke en trendy ‘The Dutch’, op de bovenverdieping van de selfservice Flora’s Kitchen. Voor ons voor- en hoofdgerecht inclusief wijnen betaalden we 70 euro. Maar daar kregen we iets succulents voor: Itaki diamanthaas, naast een dorade met zoete aardappel en asperges. Bereid door tweesterren-chef Richard van Oostenbrugge. Of dit echter de geschikte locatie is voor zo’n zaak?

Praktisch

Expo Floriade 2022, Archerpad 8, 1324 ZZ Almere, tel:+ 31 362048258, floriade.com , open: t-m 9 oktober dagelijks van 10 uur tot 19 uur. Almere ligt centraal in Nederland, langs de A6. Vlot bereikbaar met openbaar vervoer, ruime parking met shuttledienst Almeerse Wolunie, entreetickets volwassene vanaf 29 euro, diverse kortingen

Tips:

Overnachten: Landal Green Parks: waterparc – veluwemeer, vakantiepark Leuvenumse Beek 1, 8256 TB Biddinghuizen, https://www.landal.nl/waterparc-veluwemeer

Ook een bezoek waard: Hans en Grietje (Zeewolde), Batavialand (Lelystad), Marker Wadden (Lelystad), Dorhout Mees (Biddinghuizen), Aviodrome (Lelystad), Architectuurwandeling (Almere)

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar