Wijnroutes Nederland & België

Ontdek de mooiste wijnstreken van de Lage Landen

Barbara Haverkamp van Wijnwijven.nl en Grapefinds.nl ging als auteur op ontdekkingstocht naar tal van wijndomeinen in ons en haar eigen Nederland. Een staycation wegens corona. Dat resulteerde in een leuk wijnboek.

Daarbij moeten meteen twee dingen worden uitgeklaard: de vlag dekt de lading niet, want je vindt geen uitgestippelde routes, noch echt kaartmateriaal in de uitgave en België beperkt zich tot een deel van Vlaanderen en Brussel. Van de West-Vlaamse wijnen in het Heuvelland ontbreekt elk spoor, idem voor de wijngaarden in Wallonië.

Foto: Marijn de Wijs Photography.

Maar verder alle lof. Haverkamp duidt nieuwe versus klassieke rassen aan en schetst ook de verschillen tussen ons land en Nederland. Zo leunt ons buurland eerder aan bij de Duitse druivenrassen en experimenteert men er meer met nieuwe druiven, terwijl in ons land meer geopteerd wordt voor de klassieke Franse druivenrassen. Daarbij is er ook aandacht voor de zgn. BOB’s, de beschermde oorsprong benamingen, die de wijnkwaliteit onderschrijven en waarborgen in de streek. Verder vindt men, verspreid doorheen het hele boek, meningen en ervaringen van ambassadeurs, wijnkenners, sommeliers en vinologen.

Wat de zgn. ‘wijnroute’ betreft, start de auteur in het noorden van Nederland. Uiteraard komt de bekendste eerst: De Frysling (Twijzel), maar bv domein De Pasa De Corinto (Groningen) kan men niet terugvinden. Kiezen is vaak verliezen en meer dan waarschijnlijk is de insteek ook commercieel geweest. Hoe dan ook, per regio wordt er een fiche opgemaakt, met informatie over perceeloppervlakte, druivenrassen, herkomstbenaming en adresdata.

Zo gaat de reis van noord naar zuid. En de grens over naar Belgisch Limburg. Uiteraard aandacht voor het enige wijnkasteel in Limburg: Genoelselderen. In Vlaams-Brabant zijn er weliswaar nog twee kastelen: Haksberg in Tielt-Winge en Wijnkasteel Vandeurzen in Linden, niet ver van Leuven.

Apart zijn ook de stadswijngaarden, zoals Gudele Winery in het hartje van Brussel (Laken), maar daar mis ik dan weer de stadswijngaarden van Den Haag, Utrecht of Maastricht, terwijl Amsterdam met twee gaarden goed vertegenwoordigd is.

Bijzonder handig is de wijnwoordenlijst aan het einde van het boek, die toch een aantal termen rond wijnbouw knap en duidelijk toelicht. En uiteraard proef je tijdens het lezen de passie en het enthousiasme van Barbara Haverkamp. Een wijnliefhebber pur sang. Proost!

Wijnroutes Nederland en België, Barbara Haverkamp, 192p, hardcover, 22.50 euro ISBN 978 90 215 8348 8 (ook als e-book) NUR 447/500

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar