Klankkunst wordt de derde hoofddiscipline in het Brugse Concertgebouw

Met de onthulling van een Tijdslijnwand op dinsdag 12 oktober jongstleden kreeg de derde pijler van de kunstdisciplines van het Concertgebouw een concreet en overzichtelijk gezicht.

Reeds in 2011 onthulde de Brugse cultuurtempel zijn Sound Factory. Het werd een educatief labo voor Klankkunst met zijn vaste stek op de vijfde verdieping van de Lantaarntoren; daarmee illustreerde het huis de ambitie om een baken te willen zijn voor geluidskunst.

Een heel duidelijke boodschap: behalve op de pijlers muziek en hedendaagse dans steunt het Concertgebouw Brugge nu ook stevig op de pijler Klankkunst!

De toespraak door Jeroen Vanacker betekende een duidelijk statement. “Van permanente installaties als Edgar Varèses ‘Poème Electronique’ en de Sound Factory tot tijdelijke werken als Janet Cardiffs ‘Forty-part motet’: Klankkunst speelt al meer dan tien jaar een belangrijke rol in het Concertgebouw. Hoog tijd om een volgende stap te zetten en van Klankkunst een hoofddiscipline te maken met permanente en tijdelijke installaties en een divers participatieprogramma” aldus artistiek directeur Jeroen Vanacker.

Ondertussen groeit het pionierswerk uit 2003 en 2011 steeds verder aan. ‘Vibrating Soundscape’ uit 2018 krijgt een dimensie bij van Jürgen De Blonde en nu kan je je verdiepen in de gloednieuwe tijdslijnwand, een realisatie van NU + Kab; die geeft een inkijk in de evolutie van deze bijzondere kunstvorm en biedt deze meteen in een bredere (kunst)historische context. Teksten, luisterfragmenten, citaten op een beeldende manier vormgegeven en geïllustreerd in een installatie van opgespannen draadjes en parels vormen een origineel geheel. Een als je het ons vraagt schitterende realisatie…

Het Concertgebouw Circuit maakt door een bezoekersparcours de hele klankkunstcollectie toegankelijk en alles wordt nog intenser dank zij de pas ontwikkelde audioguide.

Klankkunst in het artistiek programma

Tijdelijke installaties illustreren op een virtuoze manier de vluchtigheid inherent aan het genre. Zo is er tussen de zondagen 26 december en 16 januari 2022 de Klankinstallatie over Poëzie van de Zee te ervaren en op zondag 22 februari een nieuwe Video- en Klankkunst in en op de architectuur van het Concertgebouw…

Praktische info

Over de auteur

Logopedist en medewerker voor Periodiek trimestrieel blad van het Vlaams Artsen Verbond. Recenseerde een halve eeuw voor het Brugsch Handelsblad.

Verwant

Geef commentaar