Cairanne is de voornaam van mijn kleinzoon

De voornaam kan in België gemakkelijk, mits de goedkeuring van de ambtenaar van de Burgerlijke stand, vrij worden gekozen. Doordat mijn zoon Dirk, wijndocent bij Syntra, jaarlijks vakantie neemt in ‘het Zuiden van Frankrijk’ overnacht hij samen met zijn echtgenote en kinderen bij voorkeur in een op zijn route liggende wijnstreek. Keuze genoeg, denk maar aan de Champagne, de Bourgogne, de Beaujolais, de Jura, de Rhônestreek enzovoort.

De ‘route du soleil’ nodigde hem 14 jaar geleden uit tot een overnachting in Cairanne, een dorpje in de zuidelijke Rhônestreek. De naam van mijn kleinzoon in wording was meteen gekozen. Ware het een meisje geweest dan zou de keuze waarschijnlijk gevallen zijn voor cépagenaam zoals clairette, roussane…(?) Een kwestie van in de wijnsfeer te blijven.

Ikzelf heb dit jaar (2021) een tussenstop genomen in Cairanne, het dorpje in de Côtes du Rhône-Villages dat de beste wijnen van de streek voortbrengt. Ik bezocht er de plaatselijke wijncoöperatieve en één van de individuele ambitieuze wijnproducenten.

Domaine Rabasse Chavarin-Famille Couturier

De geschiedenis van het landgoed vertelt ons dat François Rabasse in 1880 een schuur kocht en drie hectare wijnstokken om er met zijn gezin te gaan wonen. Edmond, zijn zoon, zet de teelt en de wijnbereiding voort. Hij was de eerste die flessen wijn op de markt bracht. In 1925 verwierf zijn zoon Marcel nog eens vijf hectare.

In 1950 was het de beurt aan Jeannine om het landgoed over te nemen. Met haar man Abel Chavarin, uit Rasteau, gaven ze een extra boost aan hun wijnen. In 1984 nam Corinne de fakkel over. Haar man Jean Paul Couturier zorgde verder voor de uitbreiding en verfijning van het gamma. In 1993 kwam Laure bij het team. Vandaag wordt ze ondersteund door haar kinderen Théophile en Martine en zo gaat het familieverhaal verder…

Bij het degusteren vertelt Théophile mij de bereidingswijze van zijn producten. “Het begint allemaal in de wijngaard. We bewerken de grond machinaal en handmatig en we gebruiken geen herbiciden of insecticiden. Ook geen kunstmest maar een organische bijdrage op basis van schapenmest. Onze boerderij is in omschakeling naar biologische landbouw”.

Uit het uitgebreide gamma koos ik:

Les Cailloux, Plan de Dieu-Côtes du Rhône Villages 2017 (70% grenache, 30% mourvèdre)

Intense robijnrode kleur, rijk aan aroma’s van tijm, braambes, garrigue, kers en zoethouttonen. Vlezige tannine, rond met een zijdeachtige body.

AOC Cru Cairanne 2017 (60% grenache, 20% syrah, 20% mourvèdre)

Diep intens robijnrode kleur. Deze gsm-blend kenmerkt complexe aroma’s van kreupelhout, zwarte truffel, zwarte peper en kers. Frisse romige smaak met stevige tannine.

Cave de Cairanne (Coöperatieve)

Cave de Cairanne (1929) – wijnproducent “Maison Camille Cayran” ligt in het hart van het zuidelijke Rhônedal. Het dorpje Cairanne bevindt zich in het departement Vaucluse. Het assortiment van de wijnen is uitgebreid, gaande van IGP’s tot Cru’s. Bekende namen van omliggende wijndorpjes zijn o.a. Plan de Dieu, Rasteau, Vacqueyras, Gigondas, Châteauneuf du Pape. Het wijnareaal van de ‘Cave’ telt 550 hectare over het gehele Rhônedal.

Ik stel jullie twee ‘eyecatchers’ voor uit hun gamma stille wijnen:

Grande Réserve Cairanne 2020 (50% grenache blanc, 10% marsanne, 20% bourboulenc, 20% clairette) – wit

Strogele kleur met groene reflecties. Zeer intense neus van perzik en abrikoos en witte bloemen. De mond is rijk aan honing en citroen. Een mooie ronde, in balans zijnde stille witte wijn met een lange afdronk. De aanwezigheid van een fijne mineraliteit is te danken aan de calcaire ondergrond. De ‘rondeur’ verklaart zijn opvoeding ‘sur lie’ (op droesem).

Camille Cayran Antique-AOC-2018 (50% grenache, 30% mourvèdre, 20% syrah) – rood

Rode wijn met robijn/paarse kleuren. Geurend naar zwarte olijven en zwarte bessen. Aroma’s van toast, wilde kruiden en zwarte peper zijn sterk aanwezig. In de mond, tonen van vanille met een subtiele houtachtige lange afdronk. Deze prachtwijn, enkel uitgebracht bij een goed jaartal, is afkomstig van oude wijnstokken (50 tot 120 jaar) en is deels opgevoed in betonnen cuves en op Franse eiken vaten. Zeker een wijn met ouderdomspotentieel.

Cairanne bezoeken en zijn wijnen drinken loont de moeite!

Over de auteur

Schrijft artikels voor Wijnspiegel en Ken Wijn

Verwant

Geef commentaar