Wallonië en de Ardennen – 365 Buitengewone plekken

Corona, lockdown, wat kan daar beter bij passen dan een goed boek over fietsen en wandelen ? Al staan er ook wel enkele auto- of motortrips in ‘Wallonië en de Ardennen’.

Auteur is Kristien Hansebout, is afkomstig van Torhout, maar woont en werkt in Leuven. Haar formule is simpel, maar sterk: ze beschrijft 365 ongewone plekken over de taalgrens. Voor elke dag één.

De routes staan per provincie ingedeeld: Henegouwen, Luik, Luxemburg, Namen en Waals-Brabant. En in elke provincie neemt ze je dan weer op weg via allerlei paden om uiteindelijk alles met elkaar te verbinden. Daarbij hoeft zo’n ongewone plek niet altijd spectaculair te zijn, zoals de auteur zelf zegt. Het gaat haar eerder om, naast toeristische trekpleisters, authentieke plaatsen en paden te tonen, die nog vrij onontgonnen zijn.

Het is ook geen fiets-, wandel- of autogids, maar een belevingsboek, met tips en tricks. Afhankelijk van je interesse en fysiek kun je het ideale parcours uitstippelen. Je kunt er zelfs een meerdaagse van maken en terplekke overnachten op een originele en bijzondere slaapplaats. Denk aan een sphair, een woonwagen, yurt of dom’up.

Handig is dat Hansebout alle plaatsnamen in het Frans heeft aangehouden. Want zoals ze zelf zegt Bleiberg, Genepiën Bitsingen of Malen zegt de doorsnee Vlaming weinig.  In werkelijkheid gaat het dus over Plombiëres, Genappe, Bassenge en Mélin. Het is o.a. een gevolg van de taalgrens in de jaren zestig van vorige eeuw. 

Ook gemakkelijk: alle trajecten vind je online terug in de vorm van GPX-tracks. Vooraf even downloaden met de QR-codes en klaar is kees. ‘Wallonië en de Ardennen’ geeft je een originele kijk op geschiedenis, kunst, natuur, gastronomie en horeca bij onze zuiderburen.

Een kaartje met vermelding van knooppunten opent elke route. Elk parcours wordt vlot, gedetailleerd beschreven, voorzien van uitnodigend fotomateriaal, met aan het eind van elk traject een puntsgewijze opsomming van ongewone dingen tijdens de tocht. Met voorwoord van Christophe Deborsu. Een lichtpunt in deze donkere pandemische dagen!

Uitgeverij Sterck & Devreese. ISBN 978 90 5615712 8 / NUR 500 –

Voor meer info: www.parkoers.be

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar