Meldingen over wijn

VJV-lid en wijn-recensent Georges De Smaele sprokkelt wat nieuwtjes bijeen over wijn en voorziet ze van zijn persoonlijke commentaar.

Alcoholbestrijding

Europa heeft begin februari een antikankerplan goedgekeurd dat effect zal hebben op de wijnsector. De invoering van dit plan zou moeten leiden tot minder advertenties voor alcohol, minder aanbiedingsacties en hogere belastingen. In 2022 komt er een verplichting om de ingrediënten op het etiket te vermelden en in 2023 moet er een waarschuwing bij dat het gebruik van alcohol gezondheidsrisico’s kan opleveren.

gds: hoe meer exacte informatie over voeding en drank hoe beter.

Tannine tegen corona

Onderzoek aan de Taiwanese China Medical University toonde aan dat tannine bestaande uit twee sleutelenzymen het Corona virus inactief maakt. Het virus kan dan niet meer doordringen in de cellen van het menselijk lichaam. Daarmee zou tannine mogelijk effectief kunnen zijn tegen Covid 19.

gds: moeten wij daar een groot vraagteken bij plaatsen?

Vlijtige vervalsers

Van de ‘Camion’ gevallen zegt men. Onlangs viel er in Italië een kistje nep wijn van de truck dat in handen viel van de politie. De vervalsingen bestonden uit kostbare flessen Sassicaia (Italiaanse icoonwijn) van de jaren 2010 en 2015. Deze werden op de markt aangeboden met een korting van 70% op de normale prijs. De flessen waren gevuld met een Siciliaanse wijn en de etiketten waren zorgvuldig nagemaakt inclusief het hologram dat de wijn moet beveiligen tegen namaak.

gds: hoeveel sommeliers en proever-professionals zijn hier bij de neus genomen?

Zolang bloot verkoop

Het etiket van Mouton Rothschild 1993 werd in de VS. gecensureerd omdat het kunstwerk erop vrouwelijk naakt toonde. Maar dat etiket was nog heilig vergeleken met sommige labels die je tegenwoordig op de markt ziet. Grappig genoeg lijken het vooral makers van natuurwijnen te zijn die een voorkeur hebben voor ‘natuurlijk’ vrouwelijk naakt. Dit lokt in vele landen commentaren uit over seksisme. Toch blijft het de verkoop helpen.

gds: onze ouders zeiden het al, natuurlijk is naakt.

Kaas en wijn goed voor het brein

In een recent wetenschappelijk artikel in ‘The Journal of Alzheimers Disease constateerden onderzoekers dat het functioneren van ons brein op oudere leeftijd mogelijk positief wordt beïnvloed door kaas en wijn. Daarmee zou het risico op het krijgen van Alzheimer afnemen. Een dagelijkse matige consumptie van alcohol en van rode wijn in het bijzonder zorgt voor een beter cognitief functioneren.

gds: wat een leuk bericht na al dat negatief nieuws over alcohol van de laatste jaren.

Oud speeksel

Interessant onderzoek in Spanje. Men wist al dat de hoeveelheid speeksel en de samenstelling ervan (pH, proteïne, enzymen) van invloed is op hoe iemand wijnaroma’s ervaart, met name retronasaal. En nu blijkt dat oudere mensen gevoeliger zijn voor rokerige en peperige geuren, waarschijnlijk omdat ze minder, maar wel geconcentreerder speeksel aanmaken. Een surplus aan proteïne in het speeksel bleek positief voor de geurintensiteit.

gds: ouder worden heeft zo zijn voordelen.

Prioriteit  vaccinatie tegen covid 19

De vereniging van Franse Sommeliers beveelt aan om wijn professionals met voorrang te vaccineren. Bijna 38% van de wijnprofessionals die hun smaak en geur hebben verloren als gevolg van Covid19, zijn te gehandicapt om hun beroep nog uit te oefenen, blijkt uit een onderzoek dat recent is gepubliceerd door de Union of Oenologists of France.

gds: ze zijn hun werkinstrument kwijt. Hoe kan een muzikant spelen zonder viool?

Over de auteur

Schrijft artikels voor Wijnspiegel en Ken Wijn

Verwant

Geef commentaar