Het Kunstuur 2

Heilige Geestkapel & Heilige Geesthuis
2800 Mechelen

Hans en Joost Bourlon maakten opnieuw een absolute aanrader: je beleeft kunst op een unieke manier. Ze werden geholpen door een schare kenners, sponsors en medewerkers allerhande. Je denkt er misschien niet aan, maar inbraakbeveiliging en “meubilair” staan vermeld. Een aparte vermelding is voor Dirk Brossé, die de muziek componeerde die je via de audio hoort.

In de mooie entourage van het Heilige Geesthuis worden 33 topwerken van 19 Belgische kunstenaars uit de periode 1850-1950 voorgesteld, waarvan méér dan de helft uit privéverzamelingen. 

Op zich is dat al knap, maar het is vooral de manier waarop de tentoonstelling werd uitgewerkt die lof verdient.

Corona-tijd

Het is corona-tijd en dat vraagt van de organisatie speciale maatregelen. Je wordt ingedeeld in groepen van maximum zes, je krijgt een vouwstoeltje mee, oortjes en een audio. Alles wordt na elke rondgang ontsmet. Je hoeft geen enkele deur aan te raken, alles gaat automatisch.

Terwijl je naar een inleiding luistert, gaat stipt op tijd de deur open naar de eerste zaal en ben je omringd door een achttal schilderijen.

Het Hanengevecht

In een hoek van de ruimte verschijnt een bekende of minder bekende Vlaming die uitleg geeft over zijn of haar band met het kunstwerk en waarom het je aandacht verdient. In de eerste zaal mag Bart Somers de spits afbijten met een schilderij van Anna Boch dat “Kaai in Mechelen” voorstelt. Vervolgens is het Elodie Ouédraogo, die uitlegt dat opera zingen veel overeenkomst vertoont met haar topsport: hardlopen. Terwijl ze dit vertelt kijken we naar twee schilderijen van een tenor en een soprano. 

Zo worden we geleid langs voorbeelden uit het naturalisme, realisme, luminisme, impressionisme, fauvisme en surrealisme. De eerste en tweede Latemse groep zijn prominent aanwezig.

In de kapel is het Jo De Meyere die de levensverhalen vertelt terwijl hij je aandacht vestigt op een speciaal belicht schilderij.

Bijzondere aandacht krijgt “Het Hanengevecht” van Emile Claus, dat hier voor het eerst aan publiek getoond wordt.

Catalogus

“Het Hanengevecht” krijgt ook veel aandacht in de catalogus, die weer de moeite van de aanschaf waard is. Je ziet een afbeelding van het kunstwerk met daarnaast de uitleg.  19 foto’s met de namen, data en plaats van geboorte en dood én een korte typering stellen de kunstenaars voor. De laatste twee bladzijden tonen foto’s van de (on)bekende Vlamingen die hun verhaal aan het inspreken zijn.

Een uur

Gedurende een soort inleiding zien we de BV’s geprojecteerd in een hoek van de zaal, maar niet te lang zodat je snel de aandacht kan vestigen op het schilderij zelf. De hele rondleiding duurt exact een uur en doordat je op een stoeltje kan zitten is er evenmin gevaar voor lichamelijke als voor geestelijke vermoeidheid!

Ik heb niets dan lof voor het uur kunst en de manier waarop het is uitgewerkt.

Tickets tussen 10 en 14€
Online te bestellen op hetkunstuur.com; gratis annuleren is mogelijk
Er is in maart niet veel plaats meer!
Ook open op maandag.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar