Maak kennis met de VJV-leden: Bernard De Cock

Regiojournalistiek is erg belangrijk – vooral nu de afzonderlijke krantentitels steeds meer onder één globale koepel terecht gekomen zijn. Die consolidatie dreigt te verzenden in verschraling van originele berichtgeving, want de aparte invalshoeken, de blik van de regionale journalist die het reilen en zeilen in zijn gemeente en omstreken als geen ander kent, dreigt verloren te gaan.

VJV mag verschillende regiojournalisten tot haar leden tellen, die zelfs een eigen online nieuwssite over hun regio gelanceerd hebben en dagelijks vullen met interessante berichtgeving. Onlangs kon je kennismaken met Cosimo Etneo die verslag uitbrengt over meerdere gemeenten in de provincie Limburg

Bernard De Cock, fotograaf en bezieler van de website Grensnieuws, is aan het andere uiterste van ons land te vinden: op zijn website vind je nieuws over de kustgemeenten en ander gemeenten in West-Vlaanderen. Maak kennis met zijn werk: Grensnieuws. Hieronder vind je de geschiedenis van het ontstaan van de website.

Bernard Decock is een vis die al jaren vloeiend door de journalistische wereld zwemt als reporter 17. Al 50 jaar staat hij op de planken, eerst als loontrekkende en dan als freelancer. Dat hij beschikt over een gedrevenheid en ervaring om zelf een krant te leiden spreekt voor zichzelf. Bernard Decock: “Toen ik nog werkte te Bekaert in Zwevegem zaten de kriebels al in mijn buik, en wat een hobby was werd mijn beroep. Eerst ging ik werken bij streekkranten en de radio. Jawel, 35 jaar ging ik de weg op voor het wekelijks nieuws en daarna nog 4 jaar voor de weekbode. Tussenin had ik enkele jaren een reclamekrant de Leiegalm, schreef ik het boekje CB-contact dat verdeeld werd in boekhandel en krantenwinkels in West-Vlaanderen, en drie jaar werkte ik mee aan Kunst & Recreatie in de Leiestreek. Ik zou bijna nog het publiciteitsblad Effect vergeten . Twee jaar zat ik bij radio Gemini waar Stefaan Six en Alain Declercq mijn collega’s waren. Maar ook bij KLO, Radio Magic en Crazy FM was ik te actief.”

De start van de digitale krant

Dat 2020 een moeilijk jaar zou worden was algemeen geweten maar reporter 17 ging door. Net voor de Corona en nog altijd vechtend te herstellen van kanker, nam hij de websitekrant Grensnieuws.be over.

Reporter 17 die op 1 maart 70 jaar wordt: “Ik ben graag mee met de tijd en begon jaren geleden met de digitale krant ‘Kortrijk in beeld’. Deze had het logo van stad Kortrijk en ja, oeps, foutje van mij want, een schepen van Kortrijk vond dit niet kunnen. De journalistieke activiteiten voor ‘Kortrijk in beeld’ werden stilgelegd en ik startte een nieuwe website de ‘zuid-westvlaamsemedia’ op. Deze websites werd onderhouden door een firma uit Roeselare. Helaas kwam deze gratis digitale krant mij veel te duur uit en was noodgedwongen een oplossing te zoeken.”

Relaties zijn troef

Als gedreven fotograaf trekt Bernard al jarenlang door de straten van Kortrijk en omstreken. Hij neemt foto’s van allerlei evenementen en houd ook expo’s. De contacten die hij daarbij legt brengen hem tot de up-2-date voor zijn krant.

“Relaties zijn belangrijk in het vak.”, begint Bernard. “Ik ben een persoon die babbelt tegen, hoe zegt men dat, een hond met een hoedje aan (lacht), en maak graag een grap langs de weg. Op vlastreffen leerde ik Ives De Vos kennen. Ik weet het nog, Ives zijn eerste jaar als medewerker bij Vlastreffen. Toen reed hij de bezieler André Vandenbroucke rond in zijn jeep. Later legde hij samen met de hoofdfotograaf van het grootse mototreffen Johan Sergyssels uit Kortrijk, voor de organisatie, de beelden vast. Ik sprak hem aan en we werden vrienden. Later gingen we samen de weg op en hij hielp me bij de artikels. Ik heb dan ook getekend voor het peterschap bij VJV.

Samenwerken resulteert

Oprichter van grensnieuws Ives De Vos: “Ik had reeds de krant Grensnieuws.be sinds het jaar 2014. Een vernieuwing van ZWAF-nieuws.be dat startte halverwege 2012 en staat voor Zwevegem Avelgem. Met de naam Grensnieuws verruimde het werkgebied en in Ieper leerde ik Filip Van Loo kennen. Na enige uitleg over de werking schreef hij ook voor Grensnieuws. Filip zit overal en zo belande hij op een persconferentie waar hij Bernard ontmoette. Gezien de gedrevenheid van Filip tekenden Bernard en ik voor zijn VJV lidmaatschap.

Twee jaar geleden vertelde Bernard me over de grote kosten die hij had voor zijn website. Ik stelde hem voor de ‘zuid-westvlaamsemedia’ weg te doen en samen te werken. Met drie konden de regio’s beter verdeeld worden en de kwantiteit bevorderd. Dit was wel even een nadenken voor Bernard. Hij wou graag de naam zuid-westvlaamsemedia.be behouden maar dat kon niet.”

Bernard Decock vult aan: “Ik belde Ives op om eens te spreken over onze samenwerking. Waarom twee digitale kranten als het kan in één. Er werd een overname geregeld zodat ik als nieuwe eigenaar kon worden aangesteld. Dit maakte me gelukkig, want een overname zonder kost en direct kunnen doorgaan met een website is voor mij top. Ives doet nog het onderhoud van de website en ik heb hem aangesteld als hoofdredacteur. Het is voor ons allen een win situatie.

De kijkcijfers hebben op een piek gestaan van 30.000 lezers per dag en dat wilde ik na de sterke daling terug bereiken. Met het logo en vooral de continuïteit van de berichtgeving aan te passen bereik ik op vandaag zo’n 19000 lezers. Dit is een mooie start voor een nieuw verhaal. Om nog meer lezers te bereiken sta ik open voor een ruim aanbod aan artikels. Ieder lid van VJV mag een bijdrage leveren voor publicatie in grensnieuws.be via decockbernard@gmail.com Uiteraard zal de naam van de reporter vermeld worden.”

Auteur Ives De Vos Lid VJV

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar