In het kader van onze reeks “Leden stellen zich voor”, een artikel van Georges De Smaele, vinoloog en lid van de VJV Erkenningscommissie. Hij schrijft over wijn, de manier waarop wijn gemaakt wordt, nieuwtjes over wijn, enz. Als proevertje: zijn artikel “Wijn uit andere vruchten dan druiven”. Laat het u smaken!

Wijn uit andere vruchten dan druiven – een trend?

Uit mijn vinologenopleiding herinner ik mij nog een van de examenvragen ‘wat is wijn?‘.

Het antwoord was enkel juist indien men verwees naar het Franse decreet van 1907. Volgens dit decreet moet wijn uit het sap van verse of gedroogde druiven worden bereid.

Bijhorende lezingen leren ons dat maar alleen wijndruiven zoveel suiker bevatten, en dus potentiële alcohol, die leiden tot de magische drank die wij wijn noemen. Alcohol is immers een versterker van geuren en smaken. Vandaar dat men in druivenwijn aroma’s van allerhande vruchten, en van nog veel meer, ontdekt. Denk maar aan het organoleptisch onderzoek dat wordt gebruikt bij ‘blinde proeverijen’. Ons oog, onze neus en onze smaak ervaren dan precies het fijne, subtiele, complexe van allerlei aroma’s in druivenwijn. Zou wijn gemaakt van andere vruchten bij het proeven dan simpeler en monotoner zijn? In de meeste gevallen wel maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Alle vruchten bevatten suiker

Vermits alle vruchten suiker bevatten kan er dus van alle vruchten wijn worden gemaakt. Volgens WikipediA omschrijft men deze wijnen als vruchtenwijn, een alcoholische drank die wordt verkregen na het vergisten van andere vruchten dan druiven. Denk maar aan appelwijn (cider), perenwijn (perry) of bessenwijnen zoals aardbeienwijn, aalbessenwijn…enz.

Denken wij ook aan wijnen gemaakt uit rijst (sake) en honing (mede) en wijn gemaakt uit rabarber.

Recent proefde ik een schuimwijn met name ‘Sparkling Rhubarb Wine – Rabarberu Brut ABAVAS uit het Letse Sabile. De proefnotitie spreekt van een lichte strogele kleur met fijne bubbels. Men herkent hier niet direct dat het hier gaat om een ‘brut’ gemaakt zonder druiven. Verder organoleptisch onderzoek laat ons kennis maken met een uniek fruitig en kruidig bouquet met aantrekkelijke rabarber accenten (100% rabarber), florale nuances, groene appel en een behoorlijke aciditeit. In de mond domineert natuurlijk de rabarber aangevuld met een zoetheid en afgerond met florale en romige kenmerken. Een cool aperitief met ongekend drinkplezier!

Op vlak van vinificatiemethode gebruikt men hier rijpe rabarber die gewassen wordt, ingevroren, ontdooid en zorgvuldig geperst. Aan het geëxtraheerde sap wordt suiker bijgevoegd. Het gechaptaliseerde sap wordt vervolgens met een speciale gist ongeveer 30 dagen gefermenteerd. Tot slot rijpte de wijn 6 maanden in roestvrije tanks. Voor de botteling wordt koolzuur aan de rabarberwijn toegevoegd.

Een uitdaging voor de hobbyist-wijnmaker is geboren en een nieuwe trend voor de wijnliefhebber is een feit!

Georges De Smaele woont in Gent en is lid van verschillende oenologische verenigingen. Hij is lid van VJV sinds 2003 en zetelt al enkele jaren in de Erkenningscommissie. Als Meester-Vinoloog wordt hij regelmatig gevraagd als gastspreker voor verenigingen en wijnclubs. Zijn publicaties verschijnen in diverse magazines, waaronder Ken Wijn, Universitas, De Wijnspiegel, Gezinsbond…

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar