Jawel, het is al januari 2020. Maar het overzicht van het journalistiek nieuws voor de maand december 2020 hadden jullie nog te goed!

Impasse bij de VRT-top

Het heeft erg gerommeld bij de VRT in december. Alles draait rond een conflict tussen Paul Lembrechts, CEO van de VRT, en Peter Claes, hoofd van de afdelingen Productie en Media. Enerzijds draaide het rond een botsen tussen beider karakter – Lembrechts noemt Claes eigengereid – en anderzijds om een verschillende visie over de toekomst van de VRT. Claes zou namelijk wel iets zien in een afgeslankte VRT, zoals de Vlaamse overheid het wil, Lembrechts wil de bestaande structuur verdedigen, en wordt hierin gesteund door de vakbonden.

Een verzoeningsoperatie had raad moeten brengen op 30 december, maar het enige wat besloten werd, was een afkoelingsperiode in te lassen en een bemiddelaar aan te stellen.

Magazine Charlie stopt – ook digitaal

In deze moeilijke media-tijden is het niet eenvoudig om als nieuwe uitgave aan de slag te gaan. Dat ondervond Charlie, een magazine dat zich vooral tot een vrouwelijk publiek richtte, maar dan op een eigenzinnige, rebelse manier. Het magazine werd online gepubliceerd, en bracht ook twee keer per jaar een print editie uit.

In de beginperiode kon het rekenen op steun rekenen, o.a. vanuit het nieuw opgerichte Vlaams Journalistiek Fonds. Toen in november beslist werd om dit nieuwe fonds op te doeken, nam de redactie van Charlie Magazine het besluit om ermee te stoppen.

Steeds verdere consolidatie van het medialandschap

DGP Media, dat nu al HLN en VTM in handen heeft, neemt in Nederland de publieksbladen van Sanoma over, zoals Libelle, Margriet, Donald Duck, vtwonen en Veronica Magazine. Ook NU.nl, de grootste nieuwswebsite ging over in handen van DGP Media, dat hiermee het grootste mediaconcern in Nederland wordt.

In de podcast “Het Medialandschap” gaat de BNR Webredactie dieper in op deze evolutie. Is het wel wenselijk dat er nog meer Nederlandse media overgaan in Belgische handen?

Krant van West-Vlaanderen snoeit in edities

Steeds meer redacties verliezen hun zelfstandigheid, nu steeds meer titels samengaan. Het enige wat de individuele titels nog onderscheidt van elkaar, is de plaatselijke berichtgeving. Helaas, in plaats van dat juist te koesteren en aan te moedigen, wordt ook daarin gesnoeid: Roularta snoeit in het aantal edities – van acht naar vijf. Zo zou het Wekelijks Nieuws Waregem verdwijnen, en bij de editie van Kortrijk gevoegd worden. Positief is dan weer dat er een nieuwe website komt.

Tip: beter interviews afnemen met The Interview Guys Video Library

Een verzameling filmpjes van de ‘Interview Guys’. Jeff & Mike hebben heel wat ervaring met het afnemen van interviews, en via hun YouTube filmpjes delen zij hun ervaring en geven zij ongelooflijk handige tips!

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar