Wijnweetjes gespot en uitgelicht

Over en uit!

Het is zover. De nu 71 jarige Robert Parker stopt definitief met het schrijven van wijnkritieken. “Zijn” Wine Advocate was onbetwist de meest invloedrijke publicatie in de wijnwereld. Parker vestigde zijn reputatie ook bij ons – met zijn beoordeling van de jaargang 1982 van Bordeaux. In die tijd was de wijnwereld nog overzichtelijk en kon één man nog een blad maken waarin alle belangrijke wijnen werden beoordeeld. Maar het groeien van de wijnwereld na pakweg 2000 was het voor één persoon niet meer te realiseren. Parker nam andere proevers in dienst. Parkers smaak – veel hout en veel alcohol – was duidelijk, die van zijn medewerkers minder. Op die manier trad een zekere verwatering van het merk Wine Advocate op. Toen Singaporese investeerders in 2012 een meerderheidsbelang namen en er een nieuwe hoofdredacteur kwam, werd Parkers invloed op het blad nog kleiner. In die zin was zijn tijdperk ten einde. Overigens is Michelin sinds 2017 grootaandeelhouder met 40% van de aandelen.

Frankrijk – en nu willen ze allemaal weer wit

Tijdens Découvertes en Vallée du Rhône bleek dat dit wijngebied flink in zijn maag zit met de trend dat er steeds meer witte wijn wordt gedronken. Logisch voor een gebied waar maar 6% van de wijnen wit is. Aan de toenemende vraag naar rosé kan het nog enigszins voldoen – rosé wordt immers van blauwe druiven gemaakt – en er wordt zelfs overwogen de maximaal toegestane opbrengst voor rosé in 2019 te verhogen. Maar voor meer witte wijn moeten er meer witte druiven worden aangeplant en dat gaat zomaar niet. Zoiets mag niet ten koste gaan van de blauwe aanplant, en dat betekent dus uitbreiding van het wijngaardarsenaal. De mogelijkheden daartoe worden in kaart gebracht. Intussen zijn ze in de Rhône blij met China, een groeimarkt die vrijwel alleen maar rode wijn wil hebben. Rood is ook de kleur van China. Er zijn zelfs Rhône producenten die al hun wijnen voor de Chinese markt in rode dozen doen en dat schijnt positief te zijn voor de afzet.

Frankrijk – blijf eens hangen in de Bourgogne

Een hoop Vlamingen trekken dit jaar weer naar het zuiden van Frankrijk en naar Spanje en dan is de Bourgogne een ideale tussenstop. Maar je kunt er natuurlijk ook wat langer blijven. Er is daar genoeg te doen. Op de officiële website van het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB), www.bourgogne-vins.fr, kun je gratis de Guide des Fêtes Viticoles downloaden met daarin allerlei activiteiten en feesten die de verschillende dorpen en streken dit jaar organiseren. Van Chablis tot voorbij Mâcon kun je van alles meemaken, van concerten in Clos de Vougeot en kamermuziek in Meursault tot kunstexposities in Chablis en literatuursessies in de wijngaarden. Uiteraard zijn er balades gourmandes en open dagen. Die vind je in de Guide des Caves Touristiques, ook gratis te downloaden.

Frankrijk – nieuwe druivenrassen in Bordeaux

Bordeaux heeft zijn oog laten vallen op de albariño druif (Portugal). Deze druif die in de toekomst een van de druivenrassen is die als revolutionaire stap toegelaten zou moeten worden bij het maken van Bordeaux. Er is zelfs een voorstel om voor rood marselan, castets, arinarnoa en zelfs touriga nacional toe te staan, en voor wit albariño, petit manseng en liliorila. Ze zouden alleen voor Bordeaux en Bordeaux Supérieur mogen worden gebruikt. Dus op Pomerol met touriga nacional (Portugal) moeten we nog even wachten. Het gaat hier om een toegeving van maximaal 10%, met een maximale aanplant van 5%. Bijzonder dat het conservatieve Bordeaux zo reageert op de klimaatsverandering. Dan moet het wel serieus zijn!

Trends – wijnmakers willen vermout

Na gin is ook vermout een tijdje terug van weggeweest – tenminste, in ons land dan. In het herkomstland Italië hebben ze deze versterkte wijn, gearomatiseerd met absintalsem, andere kruiden en specerijen, altijd in ere gehouden. En nu willen bekende en minder bekende wijnproducenten ook een graantje meepikken. Dr Loosen werkt samen met Belsazar voor de Belsazar Vermouth Edition Riesling. Dr. Loosen (Weingut Dr.LOOSEN-Duitsland). Innocent Bystander uit het Australische Yarra Valley maakt Causes & Cures. In het Verenigd Koninkrijk, en dan vooral in Londen, is de rage eveneens groot en hebben wijn producenten als Albourne Estate een eigen vermout gelanceerd. En nu kan ook François Lurton (topwijnboer uit Bordeaux) het niet laten een vermout uit te brengen op basis van de druif die hij zo goed kent, sauvignon blanc. De extra dry vermout heet Léonce, naar zijn overgrootvader. Maar die dronk waarschijnlijk gewoon absint.

Over de auteur

Schrijft artikels voor Wijnspiegel en Ken Wijn

Verwant

Geef commentaar