Laon, festival onder de ‘gekroonde heuvel’

Met haar meer dan tachtig geklasseerde monumenten en letterlijk bekroond door een majestueuze kathedraal is de Noord-Franse stad Laon eigenlijk één  groot openluchtmuseum. Eens was de ‘Montagne Couronnée’ zelfs de hoofdstad van het Karolingische Rijk.

Voor ons is Laon (spreek uit La:n) vooral een oord met een ziel! Dé charmestad in het Aisne departement waar voor de 31-ste keer het muziekfestival doorgaat en dit op nauwelijks enkele boogscheuten van ons…voorbij Maubeuge en je kan er niet meer voorbij kijken.

Festival met traditie

De kathedraal van Laon (foto: OT Pays de Laon).

In de imposante Kathedraal maar ook in andere locaties vinden tussen vrijdag 6 september en zaterdag 9 november niet minder dan 10 concerten plaats. Daaraan verlenen grote orkestformaties naast eminente internationale solisten hun medewerking in soms opmerkelijke en originele programmaties.

Het openingsconcert van vrijdag 6 september is opgebouwd rond en met sleutelwerken uit het klassieke repertoire en met het heerlijke pianoconcerto van Robert Schumann als centraal oeuvre. Soliste hierin wordt Lise de La Salle. Berlioz komt aan de beurt omwille van het herdenken van zijn overlijden 150 jaar geleden en als toppunten van betekenisvolle schoonheid krijgen ook Gustav Mahler en Richard Strauss hun inbreng: respectievelijk het Adagio uit de onvoltooide 10-de symfonie en Tod und Verklärung…twee magistrale composities.

Even vluchtig ook de andere concerten onder de loep nemend komen wij bij de klassiekers Mozart en Haydn terecht als wanneer het Concert Spirituel onder Hervé Niquet concerteert in de Eglise Saint-Martin op zondag 15 september. Sterpianist Nicolaï Luganski onder Mikko Franck, David Grimal én als dirigent én als solist in Mozart’s vioolconcerti, Berlioz Symphonie Phantastique en Schuberts Unvolendete onder Arie van Beek, Anne Queffélec o.m. met pianosonates van van Beethoven , drie Beethoven trio’s in het Maison des Arts door het trio Cassard, Grimal en Gastinel als ook nog het Orchestre de Lille onder de sympathieke en onvermoeibare Jean-Claude Casadessus…wat wil je nog meer? Volledig zijn wij allerminst. Maar hopelijk geeft dit een goed idee van het gevarieerde en rijke aanbod.

Om en rond Laon

De herdenkingen rond La Grande Guerre 14-18 zijn achter de rug; ook het Aisne departement heeft met zijn ‘Chemin des Dames ‘ een ‘pendant’ voor onze Flanders Fields.

Het is de 30 kilometer lange route doordrongen van het bloed van de ‘Poilus’ en de Duitse soldaten langsheen de heuvelrug waarop destijds de karossen reden van de edeldames en andere welgestelde op weg naar Parijs.

Een getuigenis die kan tellen!

In de Aisne laat je de champagne van het amper 50 kilometer verder gelegen Reims nog even in de koelemmer. Je drinkt er eerder en liever een verfrissende cider en proeft er beslist ook van de zoute Maroillekaas. De Thiérache ligt immers juist ten noorden van Laon en de 60 kilometerlange ‘Route des Eglises Fortifiées’ slingerend door een lichtheuvelachtig landschap met pittoreske dorpjes doorspekt, is een paradijs voor de fietstoerist. Dat allemaal eventjes voorbij Chimay. Wat een charme, wat een authenticiteit. Het jaarlijks, nu helaas reeds voorbije  festival van St.-Michel en Thiérache, is m.i. een must voor de liefhebbers van Barokmuziek en draagt eveneens de stempel van musicoloog Jean-Michel Verneiges!

De regio bezit ook talrijke parken en geklasseerde tuinen. Zo ondermeer de middeleeuwse medicinale cisterciënzertuin van Vauclair of het kasteelpark van Oigny.

Nog zuidelijker stoot je op Viels-Maisons waar geurige oude rozen aan de voet van het Romaanse kerkje je bedwelmen. En laat allerminst achterwege om Coucy-le-Château aan te doen met onverwoestbare vestingen die zelfs de Franse koningen gezag inboezemden en het dynamiet van de Duitsers niet wist te vernietigen. Château-Thierry, geboortestad van Jean de la Fontaine ligt eveneens binnen handbereik…   

La Montagne Couronnée 

Maar veronachtzaam  vooral Laon zelf niet, de stad waarover Victor Hugo himself getuigde…”tout est beau à  Laon”.

Het is er intiemer, ja provincialer dan in Reims en het historisch  stadscentrum -met meer dan tachtig geklasseerde  monumenten- wordt bekroond door een prachtige Notre-Dame kathedraal. Met de statige stenen ossen wordt de toren een eerbetoon aan de lastdieren die tijdens de opbouw de zware stenen hielpen aanvoeren. Voel je ook maar veilig tussen zijn omwallingen à la Vauban!

Kleurrijke pleintjes, huizen ‘à colombages’, middeleeuwse toegangspoorten, gekasseide straatjes, het Tempelierkerkje en…gezellige bistro’s of restaurants dragen al met al bij tot de heel unieke sfeer van dit architecturaal juweel.

2020 Beethoven jaar te Soissons

De Aisne laat ook de 250-ste herdenking van de geboorte van ‘de Leeuw van Bonn’ niet ongevierd!

In de kathedraal en in het Cité de la Musique maar dan te Soissons wordt het symfonisch oeuvre integraal in vier producties uitgevoerd. Weliswaar soms in een vierhandige-pianoversie maar ook in groot orkestraal ornaat. De data: 15.02/ 8.03/ 16.05 en 27.06. uiteraard 2020!

Alvast in je kalender van volgend jaar te noteren als je het mij vraagt…

Info: www.festival-laon.fr

Telefonisch: +0033 323 20 87 50

Festival de Laon

Place du Parvis

 02000 Laon

 Frankrijk

Over de auteur

Logopedist en medewerker voor Periodiek trimestrieel blad van het Vlaams Artsen Verbond. Recenseerde een halve eeuw voor het Brugsch Handelsblad.

Verwant

Geef commentaar