Sociale bureaus voor Kunstenaars

Maak kennis met een alternatief voor het ‘hard core’ zelfstandigendom: Sociale Bureaus voor Kunstenaars (SBK).  Je kan er in een soort interim-statuut werken.

De eerste echte bij ons was Smart – oorspronkelijk opgericht om kunstenaars uit hun notoir hongerstatuut zonder vangnet te halen. Er werd een tijd nogal losjes omgegaan met de definitie ‘kunstenaar of creatief beroep’, de overheid zag dit niet graag en dus werd het enger gedefinieerd… gelukkig zit journalistiek werk er nog wel onder. Ze organiseren gratis infosessies in diverse talen.

Sommige linkse media vinden het een verwerpelijk surrogaat voor vast werk. Zelf vind ik het een knap systeem om het zelfstandigendom desnoods tijdelijk te omzeilen. Zeker als je sociale lasten niet gedekt worden door een halftime reguliere job! (6/10de opdracht voor leraren).

Ik heb wat ervaring met Smart en vond het elektronisch facturatiesysteem niet zo simpel. Dat is vooral omdat de staat om de haverklap met nieuwe controlemechanismen komt. Je moet ook goed kunnen omgaan met je intern contact. Bij mij, een qua IT halfgeschoolde senior, en de jonge vrij ongeduldige jongedame klikte het echt niet. Op een event kwam ik echter een Vlaamse Smart-ster tegen en ik ben zeker dat die me echt beter had kunnen helpen.

Normaal nemen de meeste interimkantoren een 8% commissieloon op (excl. BTW); Smart vraagt maar 6,50%  en ik vind dat erg redelijk, gezien je veel boekhouding en rompslomp vermijdt en de juridische omkadering super is uitgewerkt. Je loopt ook minder risico omdat het agentschap wanbetalers voor jou opvangt!

Een goede boekhouding is essentieel omdat jij zelf onmogelijk alle (steeds veranderende) regeltjes kan volgen. Op het laatste aten mijn boekhoudkosten ook bijna heel mijn winst als freelancer op! 

Een lijst met Sociale Bureaus voor Kunstenaars vind je hier: https://www.kunstenloket.be/organisations/24

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar