De mallemolen van de media

De draaikolk waarin media zijn terechtgekomen lijkt niet te stoppen. De Vlaamse persgroepen beleven ook dit jaar drukke momenten die de concentratie intern verfijnen via verschuivingen en synergieën. De creatie van “News City” is er een voorbeeld van, maar loeren afslanking en eenheidsworst niet om het hoekje? Hoe dan ook, Antwerpen wordt in 2019 de mediahoofdstad van Vlaanderen.  

2017 was een bijzonder woelig mediajaar. Volgt u even mee?

Mediahuis (De Standaard/Gazet van Antwerpen) nam de TMG-groep (o.a. De Telegraaf) en Concentra Media Nederland (o.a. De Limburger) over en zorgde hiermee voor een grote doorbraak in Nederland. Mediahuis werd inderdaad bij onze noorderburen, na De Persgroep Publishing, de tweede grootste uitgever. Ze bezitten er samen bijna 90 procent van de landelijke titels. Mediahuis bezorgde zijn regionale televisiezenders (o.a. ATV/TV Limburg) ook meer crossmediale middelen voor nieuwsuitzendingen. Sinds 2017valt ook het gratis dagblad Metro voor 50 procent onder Mediahuis.

De Persgroep Publishing (o.a. De Morgen/Het Laatste Nieuws) breidde haar deelname in Medialaan (o.a. VTM/Q2) uit tot 100 procent ten koste van Roularta, dat in ruil de helft van de aandelen van Mediafin (De Tijd/L’Echo) van De Persgroep overnam. En dan was er nog de verbolgen reactie van Media.21, de belangenvereniging van Vlaamse online media, naar aanleiding van de overheidssteun aan Mediahuis.

2018 wordt nog drukker

Mediahuis verkocht zijn belang van 30 procent in De Vijver Media (productiehuis Woestijnvis en zenders Vier, Vijf en Zes) aan distributeur Telenet, die met 50 procent reeds de grootste aandeelhouder was. Met de overname van de 20 procent van het ondernemersduo Watté-Vandenhaute verwierf Telenet nu de volle pot. Dit alles kadert in de concurrentiestrijd tegen streamingdiensten à la Netflix. Misschien kan Telenet hiermee de Play More-dienst vervolledigen met eigen producties.

Ook het buitenland wapent zich trouwens tegen Amazon en Netflix. In Groot-Brittannië plannen de BBC, Channel 4 en ITV immers een gezamenlijke streamingdienst tegen de grote Amerikaanse reuzen.

News City

Eind maart werd De Persgroep Publishing en Medialaan één mediabedrijf waarin de nieuwsredacties samenwerken in News City. Het gaat daarbij dus om de redacties van Het Laatste Nieuws, HLN.be, De Morgen, Humo, Dag Allemaal, Story, Goed Gevoel en VTM Nieuws. News City wil, volgens eigen zeggen, een referentie worden voor informatie, zowel in tekst als in video, op om het even welke drager: van televisie over print, online tot radio.

Aan het hoofd komt een triumviraat: Paul Daenen (ex-HLN) als directeur Nieuws, Kris Hoflack (VTM) als managing director en Kurt Minnen (ex-webjourn.) als managing editor. Iedere redactie blijft onafhankelijk werken o.l.v. een hoofdredacteur. Zo komt bv. Jörgen Oosterwaal aan het hoofd van Humo én De Morgen, en neemt Dimitri Antonissen de leiding van de sites van HLN.be en vtmnieuws.be.

In totaal komen 400 journalisten onder het News City dak aan het Kievitplein in Antwerpen. Daar achter het Centraal Station bouwt De Persgroep reeds anderhalf jaar een prestigieus gebouw. Ze zijn er blijkbaar welkom want het stadsbestuur besliste om een deel van de locatie, à la tête du client, voortaan Mediaplein te noemen.

Gevolgen

Tot hiertoe vallen er bij News City niet al te veel negatieve berichten te noteren, toch heerst bij het personeel een bepaalde onzekerheid. Ze moeten het stellen met een “hoeveel mensen er mogelijk afvloeien zal pas later blijken.” Bij bundelingen en redactionele samenwerkingen kregen journalisten, maar ook lezers in het verleden immers af te rekenen met collateral damage.

Zo verdwenen er in 2013 bij concurrent Mediahuis 205 banen. Het ging toen ook over het bijeenbrengen en samenwerken van titels.  Volgens Gert Ysebaert, CEO van Mediahuis, was de afslanking nodig om elke titel sterk en levendig te houden. Men diende “intenser te gaan samenwerken om voorop te kunnen lopen in de digitalisering”.

De neveneffecten lijken voor de lezer onschuldiger. Het gaat daar immers meestal over pagina uitwisseling en afslanking van zogenaamde minder populaire rubrieken. Daar in ons land slechts een minderheid burgers dagelijks verschillende kranten leest, valt het bv. voor een abonnee van De Standaard niet al te zeer op dat een aantal regionale-, media- en sportbladzijden uit zusterbladen worden overgenomen. Net zoals het bij een lezer van Gazet van Antwerpen nauwelijks opvalt dat hij voor diepgravende stukken uit De Standaard enkele dagen langer moet wachten.

Ook bij News City kan pagina uitwisseling en het gecoördineerd aansturen van informatie naar verschraling leiden, wat zowel voor journalist als lezer gevolgen heeft, voor de ene minder werk en voor de andere meer eenheidsworst. Hier ligt een belangrijke taak weggelegd voor de hoofdredacties, vermits die in de planning behouden blijven.

2019: Antwerpen wordt Mediahoofdstad

Aangezien News City zich in het najaar 2019 zal vestigen in een nieuwbouw aan het Mediaplein, pal aan de achterzijde van station Antwerpen-Centraal, mag de stad zich kronen tot mediahoofdstad van Vlaanderen. De hoofdzetel van concurrent Mediahuis en de redacties van Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad zijn immers ook op Antwerps grondgebied gevestigd. Burgemeester Bart De Wever is best trots op de nieuwe status.  Hij ziet in News City bovendien een boost om de Kievitwijk te doen heropleven.

News City wordt alleszins een levendige plek, vermits de redactie dag en nacht werkt, ook tijdens het weekend. Toch zijn er ook malcontenten. Onder hen uiteraard de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte die met lede ogen het VTM-Nieuws na 30 jaar richting Antwerpen ziet vertrekken.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar