André Nollet: 70 jaar leven en werk

Cartoonisten: zij bedrijven een bijzondere vorm van journalistiek. Met enkele rake pennenstreken schetsen zij niet alleen een actuele gebeurtenis, maar stellen zij daarbij ook de nodige journalistieke vraagtekens – vaak verpakt in een milde tot scherpe vorm van humor.

Deze bijzondere journalisten zouden dan ook eigenlijk op handen gedragen moeten worden door de journalistieke wereld, omwille van hun kunstzinnigheid, hun rake zinnebeelden, en vooral hun vermogen om in erg simpele woorden – of liever: tekeningen – een probleem aan te kaarten bij het grote publiek. Toch worden cartoonisten meestal niet voor “vol” aanzien.

Toen de laffe terroristische aanslag gepleegd werd op het Parijse kantoor van het satirische magazine Charlie Hebdo in januari 2015, werd dit algemeen -terecht- als een aanslag op de persvrijheid beschouwd. Toch erkennen de meeste journalistenverenigingen cartoonisten niet als journalisten. Onze vereniging echter doet dit, als een van de weinige uitzonderingen, wél. En wij zijn daar best trots op.

Zo hebben wij in 2009 een succesvolle tentoonstelling georganiseerd in het toenmalig Internationaal Perscentrum Vlaanderen op de Grote Markt, waarop het werk van onze aangesloten leden-journalisten tentoongesteld werd: Ronald Libin, Emiel De Bolle, Stijn Lauwers, Bob Vincke, André Nollet, Amandus Van Rompaey.

André Nollet: 70 jaar

nollet_bibMet veel genoegen kunnen wij daarom uw aandacht vestigen op een tentoonstelling van ons VJV-lid André Nollet, naar aanleiding van zijn 70e verjaardag. In de bibliotheek van zijn geboortestad Wervik kon u een overzicht bekijken van zijn werk tijdens de maand november 2016.

André heeft ook een nieuw stripboek uit, “De avonturen van kleinzoon”, waarin hij op humoristische manier vertelt over hoe zijn kleinzoon opgroeit.

 

 

Over de auteur

Verwant