VJV-lid Raoul Maria De Puydt is onze gastheer voor de jaarvergadering in december 2016. Dankzij zijn bemiddeling kon VJV de jaarvergadering organiseren in de Basiliek van Koekelberg, met een bezoek aan de onbekende maar schitterende aspecten van de Basiliek als extra attractie voor onze leden en hun partners. Raoul Maria De Puydt schreef onlangs een nieuwe bezoekersgids voor de basiliek. Hieronder een korte inhoud.
Het toerisme is een troef voor de Basiliek
Soms vergeten wij  dat we een uniek Art-Decomonument in Europa zijn… Bij de Basiliek van Koekelberg, een uniek monument, hoort een bezoekersgids om aan te tonen dat dit monument tal van kunstschatten herbergt.
Voor de opstelling van deze bezoekersgids hebben wij ons gefocust op de vele kunstenaars die kleur gaven aan het interieur van het gebouw.
Van maquette tot glasramen
116
Een korte opsomming, waarbij wij om te beginnen de prachtige terracotta-architectuur van Albert Van huffel  niet mogen vergeten, die met zijn maquette de architectuurprijs in 1925 ‘Les Arts Décoratifs & Industriels Modernes’ te Parijs won.
Deze prachtarchitectuur werd aangevuld met twee internationaal erkende en begaafde beeldhouwers: Georges Minne met zijn bronzen H. Hart-beeld in het Sacramentskoor, en Harry Elstrøm met zijn Calvarie omringd door vier knielende engelen.
Hierbij is recent in 2009 een nieuw altaar met lezenaar en kruis bijgekomen in geelkoper van Jacques Dieudonné.
Jaar na jaar kwamen, dankzij milde sponsors, glasramen de open vensterramen opvullen.  De grote glazeniers van de tweede helft van de 20ste eeuw werken eraan mee: Anto Carte, Louis-Charles Crespin, Jan Huet, Pierre Majerus, Michel Martens, om er maar enkelen te noemen.
Wandtapijten en calvarie
art-deco-stairs-basilica-compressedHierbij zouden we bijna de wondermooie tapijten vergeten van de gezusters De Saedeleer in art-decostijl, die zowel hoogkoor als Sint-Jozefkapel versieren.
Het euvel dat het de Basiliek ontbrak aan een waardige kruisweg werd door kunstschilder Norbert De Clercq niet alleen verholpen, maar ook aangevuld door een 15e statie, de hoop voor alle christenen, de eucharistie.
Aan zowel Harry Elstrøm als Norbert De Clercq werd recent een afzonderlijke ruimte gewijd om de bezoeker een totaalbeeld te bezorgen van hun respectievelijke oeuvre.
Met de lift in hogere sferen
Hoe hoger we met onze liften gaan, hoe rijker de collecties van de Basiliek worden.
Op de eerste verdieping is er,  verscholen achter de fototentoonstelling over de bouw, het museum van de Zwartzusters waarin de kunstschatten bewaard worden van het opgedoekte Brusselse zwartzusterklooster.
Een van de vitrines toont een rijke collectie van Art-deco kelken en monstransen van de hand van o.m. Devroye, Rie Haan en Henri Holemans.
Op de derde verdieping nodigt het vernieuwde museum van moderne religieuze kunst ons allen uit om een uitzonderlijke collectie van werken te bewonderen, gaande van het Vlaamse expressionisme met Gustaaf Van de Woestijne tot internationale kunstfenomenen als Miro, Tapies en Ubac, alsook tot de hedendaagse schilders en beeldhouwers zoals Luc Hoenraet, Geneviève Asse  en  Sébastien Bayet.
Niemand tenslotte verlaat de Basiliek zonder het panorama rondwandelend te bewonderen.  Een panorama waarop het Atomium jaloers kan zijn!
2016-09-01-10-50-56
Raoul Maria de Puydt

Over de auteur

Verwant