Château gâteau – Het bakboek met aangepaste wijnen

Wij, Vlamingen, drinken koffie bij ons gebak. Jens overtuigt ons in zijn inleiding dat een gâteau met een goede wijn gedegusteerd kan worden en dat het zelfs geen zoete wijn hoeft te zijn. Het allerbelangrijkste is wat de Denen en Noren “hygge” noemen: een gezellig en warm samenzijn, waarbij de geneugten van het leven gedeeld en gewaardeerd worden. 

Voor je enthousiast start met bakken is het belangrijk dat je weet wat hij bedoelt met het rijzen van brood, tempereren van chocolade en doreren. Zelfs als hij het ingrediënt ‘boter’ vermeldt of ‘glucosestroop’, is het best dat je elkaar verstaat. Let erop dat je oven uniek is en dat je een bakvorm moet voorbereiden.

Op pagina 27 kan je dan aan “Oma’s pruimentaart” beginnen, de taart die hij samen met zijn oma maakte. Onder de titel staat voor hoeveel personen het recept bedoeld is en welk soort gebak het is, zoals: cake of taart. Een kleine inleiding vertelt meer over het recept dat je gekozen hebt en hoe je het zou kunnen aanpassen aan je eigen smaak. Na de lijst met ingrediënten en de bereidingswijze, staat er in een apart blokje tekst: “Wijn”. Hij nuanceert met welke soort druif we te maken hebben. Kenners weten misschien dat een ‘concord’ een hybride is, maar hier lezen ze dat deze druif veel gebruikt wordt in de snoepindustrie.

Dezelfde werkwijze gebruikt hij doorheen het boek. De grote hoofdstukken zijn: Taart en cake, gevolgd door Brood, Dessert, Koek en Hartig. Hij besluit met Basisrecepten, waarin we o.a. een recept voor marsepein vinden, wat hij eerder gebruikte in vlierbloesemtaart. Hij onthult dat marsepein “ontzettend eenvoudig te maken is, maar ook nog eens veel rijker smaakt” dan de marsepein die je koopt.

Het boek geeft je zin om eraan te beginnen en dat heeft niet alleen te maken met de toegankelijke recepten, maar met de hele lay-out, die zeer “hygge” oogt. Verschillende fotografen leverden daaraan belangrijke bijdragen: elk gerecht is geïllustreerd met één of twee bladzijden grote foto’s (die het water in de mond doen lopen). Op p. 140 en 141 zitten we mee aan een mooie, ronde houten tafel met daarop vijf glazen wijn en twee paar handen die een lekkere koek van een bord in het midden pakken: “hygge” in het concreet! Op de laatste bladzijde zien we een foto van de schrijver met een glas wijn in de hand en een zonnige uitdrukking op zijn gezicht: dat is voor mij een metafoor van “genieten van het leven”.

Het is duidelijk dat we ver verwijderd zijn van het kookboek van de boerinnenbond, waarmee ik heb leren koken. Dit boek nodigt uit tot genieten op meerdere manieren: gewoon kijkend en lezend, bakkend, etend, drinkend en – omdat alle recepten voor meerdere personen zijn – doe je dat in goed gezelschap. Waren kookboeken traditioneel voor de vrouw des huizes, ik ben zeker dat veel mannen met dit boek zouden blij zijn.

Er is geen index. De inhoudstafel vermeldt met welke ingrediënten hij bv. brood bakt. Met een QR code deelt hij mee waar je hem kunt volgen op instagram en op kinfolkbaking.

Jens Detollenaere was in 2020 halvefinalist in Bake Off Vlaanderen. Hij doctoreerde in de gezondheidswetenschappen en werkt als expert Health Services Research bij het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.

auteur Jens Detollenaere

non-fictie

uitgeverij Ertsberg 2024

ISBN 9789464750850

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar