Israël/Palestina – Tweespraak over oorzaken en oplossingen

Onlangs verscheen het boek van Ludo Abicht, & André Gantman: ‘Israël Palestina. Tweespraak over oorzaken en oplossingen’. De uitgeverij Ertsberg beschrijft het werk als ‘de unieke neerslag van urenlange gesprekken tussen Ludo Abicht en André Gantman over oorzaak, verloop en mogelijke oplossingen voor het conflict Israël-Palestina.’  

Verder lezen we: ‘Abicht en Gantman overlopen in dit boek chronologisch de geschiedenis van het conflict in het Midden-Oosten: van de Bijbelse tijden over de opkomst van het antisemitisme en de Zesdaagse Oorlog tot de recente Abraham-akkoorden en de nieuwe, ‘meest extreme Israëlische regering ooit’. Abicht eist het recht op een Palestijnse Staat, al gelooft hij niet langer in een tweestatenoplossing. Gantman gelooft daar nog wel in, maar enkel als de Palestijnen het bestaansrecht van Israël erkennen. Beiden zijn eerder pessimistisch over een snelle en duurzame oplossing. Dit boek is de unieke neerslag van urenlange gesprekken tussen Ludo Abicht en André Gantman over oorzaak en verloop van en mogelijke oplossingen voor het conflict Israël-Palestina.’

Het boek Israël-Palestina roept vele associaties op: Holocaust, Exodus, Nakba, Zesdaagse Oorlog in 1967 met de gebiedsuitbreidingen Sinaï, Gaza, Westoever en Golanhoogten, de Jom Kippoeroorlog, de Camp David- en Osloakkoorden, het bloedbad Sabra en Chatilla, intifada, de Muur, Joodse kolonisten en Palestijnse vluchtelingen, Davidster en hakenkruis, zionisme en antisemitisme, PLO, Hamas, zelfmoordterrorismeen de tweestatenoplossing. Rabin, Arafat, vele diplomaten en Amerikaanse presidenten hebben hun tanden erop stukgebeten.

‘Ludo Abicht en André Gantman hebben heel wat gemeen, en toch staan ze ook lijnrecht tegenover elkaar over Israël-Palestina. Toch willen ze allebei een verstandige en humanistische oplossing voor het conflict. Abicht en Gantman overlopen chronologisch de geschiedenis van het conflict. Tot 1967 vinden beide polemisten elkaar, maar vanaf de Zesdaagse Oorlog in 1967 wijken hun standpunten steeds verder uiteen.

Abicht eist het recht op een Palestijnse Staat. Gantman eist het recht op de erkenning van de Staat Israël. Als gevolg van de recente ontwikkelingen in de regio en de wereld wordt het steeds moeilijker om een voorstel voor een oplossing te schetsen, omdat het ‘Vredesproces’ al jaren stilgevallen is.

Dit boek is de unieke neerslag van urenlange gesprekken tussen Ludo Abicht en André Gantman over oorzaak, verloop en mogelijke oplossingen voor het conflict Israël-Palestina.’

Ludo Abicht, André Gantman: Israël Palestina. Tweespraak over oorzaken en oplossingen. Uitgerij Ertsberg,  254 p. ISBN 9789464369908, € 24,50.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar