KMSKA – Krasse Koppen

In het Koninklijk Museum van Schone Kunsten in Antwerpen loopt tot 21.01.24 een knappe tentoonstelling over koppen. Het gaat niet over portretten, maar eerder over anonieme modellen van heel gewone mensen. Sommigen vinden we terug op wereldberoemde schilderijen, soms verstopt tussen een massa anderen.

Joos van Craesbeeck, De Roker, Photo © RMN-Grand Palais (musée du Louvre)/Thierry Olivier.

De bezoeker kan de evolutie van het genre volgen via vijf thema’s, die allemaal goed aangegeven worden op grote borden. Elk gezicht vertelt een eigen verhaal.

Al van in de 15de eeuw is Leonardo da Vinci gefascineerd door het fysieke onderscheid tussen mensen. Van hem en van Jheronimus Bosch, Albrecht Dürer, Rubens, Rembrandt, Vermeer en vele anderen vindt u zowel studies als volledige schilderijen in de zalen tentoongesteld.

Johannes Vermeer, Meisje met rode hoed, National Gallery of Art Washington DC.

Er is een afdeling waarop de hoofden “gekostumeerd” weergegeven worden. Van hen leren we méér over wie die persoon belichaamt dan over wie ze zijn.

Het onderdeel expressie maakt waarschijnlijk het meeste indruk. We zien echte tronies, zoals die van “De Roker” van Joos van Craesbeeck, die ook op de omslag van de mooie catalogus prijkt, juist omdat hij een extreme expressie uitdrukt.

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen KMSKA en National Gallery of Ireland. Na afloop reist de tentoonstelling verder naar Dublin. 

· 

· 

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar