Prades, Festivalstad, eert Pablo Casals, de cellovirtuoos die 50 jaar geleden overleed

In de schaduw van het machtige Canigou-massief, scheiding of band… tussen Frans en Spaans Catalonië ligt het kleine stadje Prades; echter groot geworden en bekend door de figuur van cellist Pablo Casals.

De internationaal vermaarde virtuoos ontvluchtte het door hem gehate Spaanse Franco-regime en liet zijn proteststem luid over de wereld horen als muzikaal genie. Vlug omringde hij zich met zijn vrienden-musici om zijn klacht in een artistiek antwoord uit te bazuinen; het werd het beroemde muziekfestival.

Een 3-tal jaar geleden nam dirigent Pierre Bleuse de directie in handen. De door klarinettist Lethiec ingeslagen richting boog hij toch meerdere graden om…een verjonging en vernieuwing die zich opdrong… Verjonging in de letterlijke zin doch niet evident, vooral doordat die zich meteen te meten had met de funeste covid-jaren…

Op 2 mei jl. hadden wij het voorrecht in het Maison de la Catalanité aanwezig te kunnen zijn op de persvoorstelling van het nieuwe programma. Dit jaar gaat het festival door van 28 juli tot 8 augustus,  en in de nieuwe geest  zwermt het ook meer en meer naar pittoreske plaatsen rond Prades.

En die zijn er…kleinoden, ‘Plusbeaux Villages , merkwaardige gebouwen of simpelweg charmante romaanse kerkjes die gespekt en vereerd worden met een aangepast muzikaal programma, soms met vermaarde vertolkers en dat alles verdeeld over 6 grote thema’s.

Een ervan behelst het 50 jaar geleden heengaan van Casals zelf. Een tweede  geeft Jong Talent en Vrienden een kans; optredens in kleinere locaties en meestal om 11 uur in de voormiddag doorgaand.

Zes concerten met groot orkest vinden traditioneel plaats in de indrukwekkende ruimte van de Cuxa abdij. Reserveer vlug om hier nog een goede plaats te kunnen bemachtigen…

Voor ‘late vogels’ zijn de drie Le Club-optredens in het Park van de Mairie een buitenkans en bijzonder is ook het luik Musique & Video…Om naar uit te kijken!

De formule  Concert Famille / Jeune Public en een gratis concert op de Place de la République van Prades maken dit prestigieuze muzikale aanbod rond.

Namen opnoemen is hier artiesten onrecht aandoen. Toch willen wij muzikaal geïnteresseerde vakantiegangers lokken met die van meester- violist Renaud Capuçon en de virtuoze celliste Sol Gabetta. Daarnaast dirigent Pierre Bleuse, het Orchestre de l’Opéra de Versailles, het Ebène kwartet of pianist Bertrand Chamayou…

Tenslotte wordt de figuur van Casals nog herdacht met de aan hem gewijde Interactieve Tentoonstelling ‘Casals, un homme, une histoire’.

Alle informatie nopens dit feestelijk gebeuren vanaf 1 juni op www.prades-festival-casals.com

Ook zijn telefonische reservaties mogelijk vanaf 9 mei op het nummer 0033(0) 468 96 33 07

Over de auteur

Logopedist en medewerker voor Periodiek trimestrieel blad van het Vlaams Artsen Verbond. Recenseerde een halve eeuw voor het Brugsch Handelsblad.

Verwant

Geef commentaar