Culinaire storytelling in Villa Zwart Goud

In de schaduw van de mijn van Heusden-Zolder heeft het prestigieuze Boutique Restaurant Villa Zwart Goud zopas de deuren geopend. Je kunt er tafelen in aparte eetkamers waarbij aan de hand van storytelling het mijnverleden wordt omgetoverd tot een culinaire beleving. Wat dacht je van een ‘Kolenklumpke’ of een ‘Mijnwerkerspizza’. Het zijn slechts twee gerechten uit het streek- en seizoensgebonden 9-gangenmenu dat chef Stefano Bagnoli heeft bedacht. Door de begeleidende wijnen en de bijhorende verhalen krijgt het geheel een extra cachet.

Kolencrisis

Op 30 september 1992 ging de laatste steenkoolmijn in Heusden-Zolder. Een tijdperk werd afgesloten. Door de sluiting kwam er definitief een einde aan de productie van steenkool in Limburg en België. De terrils drukten tot voor kort een onuitwisbare stempel op het landschap.

Foto’s: Anne Marie Jacob en MM Content.

De ambtswoning van de algemeen directeur van de mijn was destijds een zeldzame groene hotspot in het desolate industriële landschap. Maar door de reconversie kwam ook deze art-deco villa terug onder de aandacht. En nu ruim dertig jaar later krijgt het gebouw een andere invulling. Maar de verhalen van toen blijven behouden.

“Villa Zwart Goud is uniek in zijn soort. Naast lekker eten heeft het niets vandoen met andere restaurants. De naam staat voor het zwarte goud dat destijds uit de ondergrond werd naar boven gehaald: steenkool. De verhalen en de gerechten hebben dan ook een link met het mijnverleden,“ zegt zaakvoerder Tom De Weyer, van Witti Group. Naast de Villa is hij bekend van event- en cateringprojecten als Watt17 (voormalige elektriciteitscentrale) en ZLDR Mine, telkens foodconcepten met een aparte twist. Zo ook Villa Goud.

Foto’s: Anne Marie Jacob en MM Content.

“Hier boek je geen tafel, maar een kamer. Dat is een voortvloeisel uit de coronatijd. Toen moest je in je eigen bubbel eten. Dat idee hebben we behouden. De gerechten zijn geïnspireerd door de Italiaanse smaken en texturen van de jaren ’50 vorige eeuw, zoals ze destijds in de cités werden klaargemaakt. Cultureel erfgoed met een moderne twist dus. Zo is er de ‘eetbare steenkool’, een gevulde kroket met cheddarkaas, jalapeno en zwart gekleurd door de donkere inkt van inktvis. Of een mijnwerkerspizza, met geïmporteerde ricotta salata uit Molise, een gemeente in de Italiaanse provincie Campobasso. En dat alles gelardeerd met zorgvuldig uitgezochte wijnen. Denk bv aan de Franse Viognier – Verget au sud  – uit Sologny, van de bekende Belgische wijnbouwer Jean-Marie Guffens. Hij wordt gerekend tot de tien beste wijnmakers in de wereld! Daarenboven zorgt het bijpassende verhaal voor een extra beleving.”

Dienstmeisje

Foto’s: Anne Marie Jacob en MM Content.

De Weyer kocht de villa zeven jaar geleden en kwam via via in contact met Mathilde Stas. Zij woonde 70 jaar terug in het pand als dienstmeisje bij de toenmalige directeur. Haar verhalen bleken een ware bron van inspiratie voor chef Bagnoli. Bij de opening tekende de intussen 95-jarige dame present. Er kwamen heel wat herinneringen terug, want volgens de kranige vrouw is alles in huis hetzelfde en authentiek gebleven, op een likje verf en behang na.

En zelfs voor deze renovatie werd elk detail in acht genomen. Zo verwijzen de kleuren enerzijds naar de blauwe pauw, met groen en goudkleur; maar anderzijds ook naar het bruine van de hen. Vogels als thema, geïnspireerd door mijndirecteur Lycops, tevens een gepassioneerd ornitholoog. Kortom, alles klopt in Villa Zwart Goud.

Tafelen in een intiem karakter van 2 tot 32 personen, in aparte eetkamers, maar ook in de kelder zijn er mooie ruimtes, een ‘speakeasy’ rook-, cq whiskysalon en een goed vergrendelde wijnkelder met mooie jaartallen. Niet onbelangrijk detail: honden zijn hier welkom en ook aan hun beleving is gedacht. Naast een heus hondenmenu kunnen ze binnenkort zelfs terecht in een dogscave.

Praktisch: Villa Zwart Goud, Neerjouten 11, 3550 Heusden-Zolder, tel: +32 (0)476.01.68.86 (tussen 9 u en 18u), www.villazwartgoud.be , ook op sociale media, open op vrijdag-, zaterdagavond en binnenkort op zondagmiddag en – avond, ook privé af te huren, privé als voor bedrijven.

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar