Journalistiek nieuws augustus 2022 

Zoals gewoonlijk krijg je van ons een korte selectie van enkele markante journalistieke evoluties uit de voorbije maand. 

Geen komkommerjaren voor Le Soir 

Voor het jaar 2021 kende de holding Rossel een dividend uit van 10 miljoen euro. De holding bestaat uit de Brusselse familie Hurbain, die ook actief is in Frankrijk. Samen met de groep DPG van Christian Van Thillo is de holding ook voor 50% eigenaar van de herschikte RTL Belgium. (De Rijkste Belgen

Blendle bijt in het zand tegen DPG Media 

Toen DPG in maart aankondigde dat het uit de online kiosk Blendle wou stappen, tekende Blendle hiertegen verzet aan. Zoals je wellicht weet kan je bij Blendle een algemeen abonnement nemen, en dan per artikel betalen in plaats van op elke krant afzonderlijk een abonnement te moeten nemen. Volgens DPG Media concurreert dit businessmodel te veel met de eigen abonnementen die de groep aanbiedt, en trok het zijn Nederlandse kranten de Volkskrant, AD en Trouw terug uit het aanbod. Blendle trachtte dat met een rechtszaak tegen te houden, maar begin augustus verloor Blendle het hoger beroep. (Mediaspecs)  

Tip van Skepsis: hoe goede wetenschapsjournalistiek beoefenen? 

Als lezer word je vaak geconfronteerd met ophefmakende artikels, zoals “Rood vlees eten bekort leven” of “Koffie maakt vrouwen minder snel depressief”. Vaak gaat het dan weer om een of ander onderzoek – maar is dat wel waarover dat onderzoek ging? Of is het een klein onderdeel dat zijdelings in het onderzoek ter sprake komt, maar dat gekozen wordt omdat het zo’n lekkere titel is? 

Skepsis gaat nader in op dit fenomeen. En raadt aan om ook, naast de Wie, Wat, Waar, ook een “Hoe weten ze dat” of liever: “Hoe hebben ze dat gemeten” te hanteren in artikels over wetenschap. (Skepsis

Kan nieuws neutraal zijn? 

Dat is de vraag die Media-onderzoeker Jonathan Hendrickx (VUB) behandelt in deze podcastaflevering van Universiteit van Vlaanderen. “Vroeger had elke politieke strekking zijn eigen krant en radiostation. Dat is intussen ver verleden tijd, of dat lijkt toch zo. Want brengt de intrede van het internet ons niet langzaamaan terug naar die verzuiling? Is dat echt het geval? En hoe kan je daar als nieuwsconsument mee omgaan?” 

Een aanrader! 

Tip: Newspaper Map brengt regionaal nieuws uit de hele wereld 

Ben je een nieuwsjager, op zoek naar bronnen uit de hele wereld? Newspapermap is een ware zegen: je vindt er per regio de kranten, en in welke taal ze verschenen zijn. Even doorklikken en je kan ze ook lezen (tenzij er een betaalmuur is uiteraard). 

Nederlandse Taalunie geeft advies over genderbewust taalgebruik 

Is het politieagent of politiepersoon? Hoe schrijf je artikels die genderneutraal zijn, waarin zowel vrouwen, mannen als non-binaire personen zich kunnen herkennen? 

De Taalunie heeft adviezen gepubliceerd voor genderbewust taalgebruik. De tips zijn voor zowel België als Nederland, want soms zijn er toch nog nuances. Om eens rustig door te nemen. 

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar