Bilzen bereidt Schots Weekend voor

In het weekend van 9, 10 en 11 september vindt in het pittoreske Rijkhoven bij Bilzen de 35e editie van het Schots Weekend plaats. Voor dit jubileum werd alles uit de kast gehaald. Zeker nadat Corona roet in het eten strooide, waardoor twee jaar terug geen evenement kon plaatsvinden. En nadat afgelopen jaar een gereduceerde happening werd georganiseerd. Voor het driedaags folk- en familiefestival werd Luk Lemmens, eerst gedeputeerde van de provincie Antwerpen, benoemd tot Chieftain. En hij zal uitzonderlijk worden geflankeerd door Ere-Chieftain Kevin Reilly, voorzitter van de RSPBA, de Royal Scottish Pipe Band Association. Naar traditie wordt dat weekend de macht van de stad Bilzen symbolisch overgedragen aan de Chieftain.

Bruno Steegen, huidige burgemeester van de Stad Bilzen heeft er het volste vertrouwen in. Het is eveneens een gebruik dat tijdens het Schots Weekend er duizenden bezoekers naar Alden Biesen afzakken, maar ook naar de Bilzerse binnenstad. En dat is goed voor het toerisme, de horeca en de lokale handel, heet het. Ook Patrick Cornelissen, directeur Alden Biesen bevestigt dit: “Het Schots Weekend is één van de belangrijkste events voor het domein. Het is bovendien een event met internationale uitstraling. Pieter Jans, voorzitter van het hele gebeuren is opgetogen om weer full-force te gaan, want hoewel de alternatieve editie ‘A Day In Scotland’ vorig jaar goed werd gesmaakt, het is toch niet hetzelfde als een echt 3-daags gebeuren, luidt het.

Internationaal event

En inderdaad: het Schots Weekend dompelt je onder in alles wat Schots of Keltisch is. Uiteraard te beginnen met de typische doedelzakken. Momenteel zijn er al een twintigtal pipe bands uit diverse landen ingeschreven voor het door de Royal Scottisch Pipe Band Association erkende Belgisch kampioenschap. Denk daarbij aan landen als Duitsland, Nederland, Frankrijk, Engeland en Schotland en ons land zelf uiteraard. Verder zijn er nog de typische Highland Games, de Highland Dance en dress competitie. Wie zelf niet uit de toon wil vallen en zich een kilt wil aanschaffen of zin heeft in de typische fudge, kan terecht op een uitgebreide Schotse markt. Voor een hongertje kan je, naast een festivalsnack, ook proeven van de typische haggis and black pudding, maar ook fish and chips kun je vinden in de buurt. Natuurlijk gaat het programma verder met kampementen en reenactment door de Sassenachs en de Schotten, in concurrentie met de Vikings van Svart Ulfarner. En als je een hondenliefhebber bent, kan je terecht bij het schapendrijven met border collies of gaan kijken naar getrainde retrievers.

Kinderanimatie en eigen whisky

Voor de kids is er een zoektocht op maat en zijn er diverse animaties en highland games waar ze kunnen aan deelnemen. Voor de volwassenen wacht er een ruim aanbod aan whisky in diverse tastings. Probeer zeker de jubileumwhisky, een genummerde botteling van 2 vaten, goed voor 322 exclusieve flessen, te proeven of te koop in de whisky tent. Hij komt recht van Elgin, gedistilleerd door Mannochmore en is een echte vintage single malt scotch van 2007, goed voor 46 graden alcohol. Kenners omschrijven hem als licht fruitig met een peperig randje, zacht van smaak, met een geur van peer, honinggraat en zwarte chocolade. De afdronk is warm en hij blijft alleszins lang in de keel. De richtprijs is momenteel om en bij de 65 euro. En er zijn reeds flessen in voorverkoop.

Folkfestival

Naast dit alles is het Schots Weekend ook een heus folkfestival. Gedurende 3 dagen zijn er verschillende optredens in zowel het kasteel van Alden Biesen, de pub-, als de concerttent. Op de affiche groepen uit ons land, maar ook uit het buitenland. Enkele namen: Among The Saints, Bards and Beards, Circo Maximo en Snakes in Exile.

Chieftain Luk Lemmens heeft er alle vertrouwen in: “Het feit dat het Schots Weekend ook een intens netwerkevent is voor vele ondernemingen en maatschappelijke stakeholders, haalde mij over de brug. Mee bijdragen aan de economische motor blijft een maatschappelijk topprioriteit en het is bijzonder fijn om vast te stellen dat dit hier op een ongekunstelde manier kan, met verschillende VIP locaties, waaronder de erekoer van de waterburcht, toch een unieke plek. Ik kijk er echt naar uit.”

Voor meer informatie: www.schotsweekend.be.

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar