Gallo-Romeins Museum Tongeren: reis mee met de Romeinen

Foto: Jempi Welkenhuyzen.

Het Imperium Romanum, het Romeinse Rijk door de lens van Alfred Seiland. Dat is de titel van de nieuwe tentoonstelling waarmee het GRM uitpakt na twee jaar corona-stop. Een schitterende scenografie, gedragen door een rustige soundscape en daar 150 kunstige fotowerken bij van fotograaf Alfred Seiland. Dat zijn de ingrediënten voor een top tentoonstelling in het Gallo-Romeinse Museum (GRM) deze zomer. Voor het museum eigenlijk een atypische tentoonstelling, want er zijn geen artefacten of andere objecten te zien. Alleen maar foto’s.

Uitgestrekt rijk

Foto: Alfred Seiland.

Op zijn grootst strekte het Romeinse Rijk zich uit over een gebied dat vandaag de dag tot meer dan 40 landen behoort. Overal zijn er nog restanten van dat enorme imperium zichtbaar: van vervallen ruïnes tot indrukwekkend goed bewaarde monumenten. Als een avonturier en ontdekkingsreiziger legt de Oostenrijkse fotograaf Alfred Seiland dit vast. Verwacht geen archeologische foto’s, maar hedendaagse fotografie van fragmenten en sporen die op een zeer eigenwijze zijn vastgelegd. Foto’s die ook aan het denken zetten.  Waarom bezoeken zoveel mensen archeologische sites? Waarom is het belangrijk om die overblijfselen te bewaren, te beschermen en te restaureren?

De beperking van de meester

Foto: Jempi Welkenhuyzen.

De expo voltrekt zich in vijf delen. Een audioguide neemt je mee op weg en geeft bij elke foto informatie. Zo is er minstens 1 foto uit elk land waar Seiland is geweest. Dat zijn geen vakantiekiekjes, al geven ze zeker goesting om de sites te bezoeken. In een ander deel toont de fotograaf wat de foto’s zo uniek maakt en waar hij vandaag de dag de focus legt. Ook is er een gedeelte met videoreportages waarin het verhaal rond de foto’s tot stand komt en tenslotte nodigt de curator de bezoekers uit om een mening te formuleren over de gelaagdheid van deze tentoonstelling. Immers, de foto’s en video’s zijn voor het eerst en éénmalig te zien in ons land. Sommige foto’s werden zelfs exclusief voor deze expo vastgelegd. “Daarbij schiet ik zeer weinig foto’s“, aldus de Oostenrijker, “op 10 dagen kom ik soms hooguit aan 15 beelden. Alles hangt af van de situatie en het moment.” Dat leidde tot boeiende shots aan de Pont du Gard in Frankrijk (themabeeld) tot het amfitheater van Pula in Kroatië. Maar er zijn ook foto’s van minder bekende plekken in pakweg Portugal, Marokko of Albanië.

Vermaarde fotograaf

Foto: Jempi Welkenhuyzen.

De foto’s van Alfred Seiland genieten internationale erkenning. Hij werkte o.a. voor The New York Times, publiceerde een tiental monografieën en haalde meermaals goud op prestigieuze wedstrijden wereldwijd. Denk o.a. aan de tweede prijs op de World Press Photo in Amsterdam. Zijn werk is verder opgenomen in meer dan twintig vaste museumcollecties.

De tentoonstelling is ook aantrekkelijk voor kinderen. Zo krijgen een eigen audiogids en met het ambachtelijk spel ‘Zoom in’ kunnen ook zij de wereld van Alfred Seiland ontdekken. De expo loopt nog tot en met de tweede week van de Kerstvakantie, nl. 15 januari 2023

Voor meer info: www.galloromeinsmuseum.be – Kielenstraat 15, 3700 Tongeren (B)

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar