Soms wordt een screenshot van een tv-programma gebruikt als illustratie bij een artikel. Hoe zit het met de auteursrechten?

Juridisch advieskantoor deJuristen geeft wat meer uitleg over deze vraag.

Op een TV-uitzending zitten inderdaad auteursrechten die dienen gerespecteerd te worden. Het maken van een opname/sceenshot om die vervolgens te verspreiden, is dan mogelijks ook een inbreuk op het reproductierecht dat toekomt aan de auteursrechthebbende.

In de journalistieke sfeer kan echter wellicht beroep gedaan worden op de uitzondering van het citaatrecht. Het citaatrecht is echter ook niet onbegrensd, en het citaat (de screenshot) moet dienstig zijn in functie van de verslaggeving.

Bovendien is er een ander element waarmee rekening moet gehouden worden, en dat is het portretrecht indien op het screenshot personen herkenbaar in beeld zijn. Zij zullen immers toestemming gegeven hebben voor verspreiding van hun afbeelding in het kader van de uitzending. Wanneer ze echter ook opduiken in verslaggeving, zouden de betrokkenen zich hiertegen kunnen verzetten.

Tot slot spelen er ook nog de naburige rechten van in het bijzonder de producent en de omroeporganisatie in kwestie. Deze rechten zijn wel op verschillende vlakken gelijkaardig aan de auteursrechten van de auteurs, bijvoorbeeld met betrekking tot de uitzondering van het citaatrecht.

Een screenshot dient met andere woorden verstandig gekozen te worden.

Dit artikel kwam tot stand dankzij de medewerking van juridisch advieskantoor deJuristen. Meer artikels over auteursrechten, portretrechten en andere juridische aspecten van journalistiek vind je in onze nieuwe rubriek Juridische vraagbaak.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar