Filmfestival Oostende: glitter en glamour aan de kust

Van 4 maart tot en met 12 maart dit jaar vindt eindelijk het nieuwe Filmfestival Oostende plaats. Na een bescheiden, maar door corona, noodgedwongen Award weekend afgelopen jaar, kan de organisatie weer voluit gaan. En dat zullen we geweten hebben: diverse avant-premières, premières, sterleggingen op de dijk, erehagen en het Gala van de Ensors. De Stad aan Zee maakt zich terug op om even ‘hét Mekka’ van de film te worden van de Lage Landen. Een wintereditie om niet langer in de voetsporen te moeten treden van dat andere filmfest, nl. in Gent.

De 12e editie is er eentje om naar uit te kijken. Eén van de boegbeelden van de Vlaamse cinema Koen De Bouw zet als Master zijn schouders mee onder het gebeuren. Hij heeft een eigenzinnig filmpakket samengesteld. Denk aan ‘Abel’ van de Nederlandse gebroeders van Warmerdam die een lifetime achievement award in de wacht slepen. Maar ook ‘Tot ik terugkom’, een kortfilm van Ramy Moharam Fouad en er is de prachtige prent ‘Amour’ (Michael Haneke). Uiteraard mocht ‘Beautiful Boy’ van Felix van Groeningen niet ontbreken, net als de klassieker ‘Der Himmel Uber Berlin’, uit 1987 van Wim Wenders, een romantische fantasy, die het nog steeds doet. Je moet wel wat tijd maken, want de prent duurt meer dan 2 uur. Of nog: ‘Ik schilder met de schilders’, een portret van Jacques Servaes over galerij De Zwarte Panter in Antwerpen. Peter Monsaerts en zijn cast openen het filmfestival en Dorothée Van den Berghe sluit met ‘Aller Retour’.

Nieuw

FFO mag op de valreep nog drie nieuwe films aankondigen. Het zwart-wit portret van de Noord-Ierse stad Belgast, de psychologische dramedy ‘Leonor will never die’ en het filmvervolg van de queer milllennial-serie ‘Anne+’ vervolledigen het programma.  Een andere must is ‘Nobody is to know’ van Michelle Fairley (Game Of thrones) en Bouli Lanners. Zij krijgen ook een ster op de Walk of Fame. En daar zal gegarandeerd veel volk op af komen.

In de tussentijd heeft de organisatie ook andere, nieuwe wedstrijden in het leven geroepen. Naast de Look-competitie zijn er nu twee nieuwe initiatieven: COOP en SOON. In COOP zet men in de op Belgisch-Nederlandse coproducties, terwijl met SOON debuutfilms en 2e langspelers worden voorgesteld.  Daarnaast zijn er uiteraard weer de acties ‘Nederland buurland’, ‘van boek naar scherm’, de focus op de Franse film en diverse events als ‘familiedag’, ‘ladies Night’ en het scholenparcours.

Het festival schenkt aan het einde van het event eeuwige roem aan acteertalent, regie, beste film of tv-serie, om maar iets te noemen, op het Gala van de Ensors. Jong opkomend talent krijgen dan weer een ‘Jamie’ (Tik Tok, video, YouTube…).

Praktisch: alle informatie is te vinden op www.filmfestivaloostende.be

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar