De tijd van vliegen ligt onder vuur. Er wordt omwille van de klimaatverandering meer en meer gepleit om de voetafdruk te verkleinen en aan durabel toerisme te doen. Na zijn gids ‘Duurzame Ardennen’ brengt auteur Robert Declerck nu ‘Duurzaam Limburg’ op de markt.

Limburg is Declerck niet onbekend. Hij woonde tot zijn 25e levensjaar in het Bronsgroen Eikenhout, nl. Tessenderlo en vooral in Hasselt. Intussen verkaste de man naar Gent. Limburgers waren al duurzaam-avant-la lettre, volgens Robert, nl. vanuit het respect voor de natuur en het gebruik van lokale producten gekoppeld aan een grote gastvrijheid. Om de man te citeren.

Declerck verwijst ook terecht naar de uitvinding van het fietsroutenetwerk. In feite een reconstructie van hetgeen er in de mijnondergrond bestond om kompels van de ene galerij naar de andere te brengen. In deze gids dan ook treffende info over fiets- en wandelnetwerken, duurzame initiatieven, attracties en erfgoed. Met verwijzing naar eten en drinken, horeca en bedrijven.

Leuk zijn de weetjes, de vermelding van de busrit e.d. maar her en der valt er een steekje of kan er nog iets korter op de bal worden gespeeld.  Zo is het vreemd dat de regio Maasland onder Kempen wordt geplaatst. En mis ik een zekere evenwichtigheid in het horeca-aanbod.  Ik denk bijvoorbeeld aan een frituur als ‘Marco’ in Hamont en in Achel, die nochtans frietjes in kartonnen bakjes serveert, met afbreekbare vorkjes werkt en waarbij beide bedrijven met 100 procent groene energie werken.

Bij het John Selbachmuseum in Maaseik is het best te weten dat het alleen ‘op afspraak’ te bezoeken is, wegens het overlijden van de conservator. Maaseik is trouwens de eerste Vlaamse Citta slowstad in Vlaanderen. Ook dat lees ik niet in de gids.

In Ter Dolen Houthalen-Helchteren wordt het eerste erkende Limburgse Abdijbier gebrouwen én intussen is er brood op basis van mout.  Herk-de-Stad krijgt uiteraard vermelding via Amandina van Schakkebroek. Maar een toevoeging dat ze als eerste in het bisdom Hasselt werd heilig verklaard, mag ook worden geweten.

En bij Kortessem mis ik de mededeling dat er een bloeiende Confrérie van het Haspengouws fruit en haar Gastronomie bestaat, een broederschap van streekproducten, gastronomie en tradities. 

Zo mag er ook extra inhoud worden gegeven aan de Herkenrodehoeve in Heers, waar het VDF Ontwerpbureau is gehuisvest. De familie Vandueren bezigen er immers een visie op design en wonen in een streekeigen omgeving met natuurgebonden elementen. Er is het kenniscentrum ‘Con Vivere’ gevestigd rond gezond wonen en welzijn.

Dit zijn bijkomstige feitjes, ik weet het, kleine wetenswaardigheden, maar ze zorgen voor een extraatje dat je in geen andere toeristische gidsen vindt. Zo leerde ik immers na het lezen van deze gids dat een eik pas op 40 jaar geslachtsrijp is en dat het insectenmuseum Lieteberg in Zutendaal al haar activiteiten verzameld heeft onder de noemer ‘Entomopolis’. 

Wat alleszins niet correct is, dat er nog Bink en ander bier wordt gebouwen in Kerkom bij Sint-Truiden. Dit gebeurt al jaren in een deelgemeente van de stad Bree. Tot slot opteert de auteur voor een eigenzinnig keuze B&B’s en horecazaken.

Enkele tips: Radisson Blu Hasselt voert de ‘Groene sleutel’. Het nieuw Martin’s Hotel De Rentmeesterij in Rijkhoven werkt ook duurzaam. En  op Terhillsresort Dilsen-Stokkem loopt een heel duurzaam concept met o.a. wonen aan het water, het wellnesscenter Elaïsa en tal van andere attracties in de natuur. Heusden-Zolder heeft nog een ander druk beklante Italiaanse zaak Il tartufo en als men Kanne op het lijstje heeft staan, kan Hotel Limburgia een optie zijn. Terwijl dat voor fietsers zeker geldt in Riemst. Want Hotel Malpertuus is dé thuisbasis voor bekende wielerploegen wanneer er wedstrijden worden gereden in de regio.  

Alles is en blijft een persoonlijke keuze uiteraard. En neen, de auteur heeft geen gesponsorde zaken vermeld, dat heeft hij mij persoonlijk op het hart gedrukt, daarom is al-bij-al deze gids een zeer handige tool voor wie voor het eerst naar Limburg afzakt; met tips, adviezen en veel to do’s, te zien en te genieten. Met nadruk op consistentie, duurzaamheid en degelijkheid.

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar