Een cartoonist is ook een journalist. Met één tekening kan de cartoonist een hele ingewikkelde politieke of maatschappelijke situatie al gekscherend ontleden. En de lezer/kijker attent maken op iets wat niet klopt, op een ongerijmdheid in een wetsvoorstel, een maatschappelijk probleem beklemtonen.

De Vlaamse Journalisten Vereniging erkent, als enige in het Vlaamse journalistieke landschap, cartoonisten ook als journalisten. Wij eren hen en hun scherpe pen. Zij verdienen, net als hun collega’s bij de schrijvende, radio – of tv – pers, bescherming. Zij verdienen de verdediging van de persvrijheid – misschien meer nog dan andere journalisten. De afschuwelijke moordpartij op de medewerkers van Charlie Hebdo is daarvan het bewijs.

Vandaag laten wij je kennismaken met Bob Vincke, lid van onze vereniging sinds 1985. Meer info over hem op zijn website.

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar