Naar aanleiding van de aangekondigde herstructurering bij de uitgave Deze Week, schreven verschillende medewerkers en VJV-leden een open brief.       

 

Tav : De heer Rik De Nolf, voorzitter; de heer Xavier Bouckaert, gedelegeerd bestuurder; mevrouw Sophie Van Iseghem, verantwoordelijke uitgever; de heer Luc Wynants, uitgever; de heer Bart Casteleyn, hoofdredacteur

 

Betreft : Open brief aan de hoofdredactie en verantwoordelijke uitgevers van Deze Week
Betreft : Open brief aan de Raad van Bestuur van Roularta Media Group NV
Betreft : Vraag om redactievergadering met de medewerkers van Deze Week

 

Geachte heren/mevrouw,

 

Met enige verbijstering werden wij als medewerkers begin deze maand geconfronteerd met de droge mededeling over de nieuwe templates en inhoud van Deze Week en de onmiddellijke schrapping van bijna twee derde van onze redactionele stukken.

Laat ons toe om als zelfstandig journalisten van Deze Week daar toch onze kanttekeningen bij te maken. Na onderling overleg tussen collega’s vragen wij ook een persoonlijk overleg over deze zaak met de hoofdredactie en uitgever van Deze Week. We snappen uiteraard de bekommernissen van de Raad van Bestuur na de tegenvallende jaarcijfers van de Roularta Media Group NV.

Maar we maken ons ook zorgen dat het positieve verhaal dat we samen hebben opgebouwd na de lancering van Deze Week als echte nieuwskrant, nu dreigt te verdwijnen. Deze Week werd als concept bijzonder goed onthaald bij de lezers en adverteerders en werd ook door de collega’s van de nationale kranten met argusogen bekeken. Met de insteek van Deze Week slaagden we er zelfs vaak in om eigenhandig primeurs te brengen. Niet evident in een digitale wereld. Ook de adverteerders vonden het ongetwijfeld een pluspunt dat hun advertenties door vele ‘lezers’ werden gezien. Helaas is in dit verhaal één grote vergissing gebeurd door te denken dat dit ging werken als pick-up blad. Hierdoor werd de ziel van het huis-aan-huis-blad helaas over het hoofd gezien. De aan bedeling uitgespaarde kosten werden toen geïnvesteerd in een betere redactie en betere verloning voor ons als medewerkers. Dat Roularta Media Group nu de omgekeerde beweging maakt is in onze ogen, als medewerkers in het veld, opnieuw een vergissing denken we. We krijgen nu al te horen van adverteerders dat zij zullen afhaken als niemand het blad ook effectief nog ‘leest’. Iets wat we uiteraard kunnen begrijpen.

Daarom pleiten we voor het volgen van een gulden middenweg. De nationale bijdragen waren wel interessant maar minder relevant voor de Deze Week-lezers, die vooral streekgebonden info verwachten. De provinciale reportages (zoals man/vrouw van de week én voorbeschouwingen die meerdere edities aanbelangen) daarentegen hebben wel een meerwaarde en handhaaft men beter in het aanbod. Want het volledig kaalsnoeien van de regionale redactie, lijkt ons een brug te ver. Dat is vast en zeker een verdedigbaar standpunt waar we ongetwijfeld ook onze collega’s van de commerciële dienst kunnen achter scharen.

Daarom vragen we om deze beslissing te herzien en bij te sturen en het kind niet samen met het badwater weg te gooien.

Hopend op een positief antwoord op onze vraag voor een nationale redactievergadering hierover,

 

Verblijven wij,
Hoogachtend,

 

Joerie Seymortier (Aalter) – Didier Verbaere (Deze Week Wetthra – Raad van bestuur VJV) – Inge Severi (Hamme) – Luc De Bruycker (Gent) – Tijl Geyssens (Aalst) – Raf Moortgat (Dendermonde) – Rudi Van Hecke (Words&Media) – Dirk Daelemans (Gent) – Stijn Terrie (Gent) – Mario De Koninck (Aaargh – Cartoonist) – Andy Dupont (Geraardsbergen) – Jan De Naeyer (Zottegem) – Guy De Clercq (Zottegem) – Jean Buyle (VJV erkenningscommissie  – Gent) – Jan Decock (Waregem) – Lieven Plasmans (Oudenaarde) – Hugo aerts (Dendermonde) – Dirk Verleyen (Gent) – Erik Van Eycken (Keerbergen – Haacht – Mechelen) – Erwin Simons (Londerzeel – Vilvoorde) – Luc Gordts (fotograaf – Halle) – Joris Vanden Broeck (Leuven – Tienen – Overijse)  – Koen Dewanckel (Sint-Niklaas/Waasland) – Evelien Jansen (Antwerpen Centrum/Zuid) – An Van Ouwelant (Deze Week Antwerpen Noord)

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar