Topchefs koken voor het goede doel

Het domein van 5-sterren superior hotel La Butte aux Bois in Lanaken viert dit jaar het 100-jarig bestaan. Een mijlpaal die teruggaat tot het jaar 1924, toen het als adellijk buitenverblijf van Ridder Lagasse De Locht begon. Dat werd recent gevierd met een zgn. ‘Celestial Celebration’ diner, waarvan de opbrengst ging naar de stichting Make-A-Wish Belgium – Vlaanderen.

Het landgoed werd eind jaren ’80 van de vorige eeuw getransformeerd tot een hotel. Door de jaren heen groeide het uit tot een prachtig domein met 60 weelderige hotelkamers, verdeeld over het Manoir, de Villa en La Forêt. En als alles vlot gaat komen daar in de nabije toekomst nog eens 30 kamers bij.

Make-A-Wish Foundation

Caroline Vanderstichele en Caroline Deruytter met in het midden Christine Lesire.

Dit hele jaar stond reeds in het teken van het 100-jarig bestaan. Diverse acties, arrangementen en festiviteiten werden opgezet, waarvan een deel van de opbrengst zal worden geschonken  aan de Make-A-Wish Foundation Belgium – Vlaanderen. Deze non-profitorganisatie vervult de wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte. “ Dat wil niet zeggen dat het wensen zijn van kinderen die einde-verhaal zijn,” leggen Hilde Vander Stichele en Caroline Derutter uit. Zij zijn de twee ‘wensfeeën’ die jaarlijks zo’n 150 kinderen gelukkig maken. “ We realiseren de liefste wens van de kinderen. Zij kijken uit naar hun droom die uitkomt. Dat geeft hen een boost, energie om tegen hun ziekte te vechten. We recruteren die wensen in samenspraak met de univsersiteiten en hun psychologen of psychiaters.” De dames mochten 7500 euro uit de tombolaverkoop mee naar Mechelen nemen. Na afrekening van alle kosten van de events zal daar nog een stevige duit bijkomen. Zeker weten.

Charity Gala

De topchefs (vlnr) Pieter Beurskens, Robert Levels, Timo Reichelt, Ralf Berendsen en Koen Somers.

En dus kookten vijf chefs, waarvan vier mét één of twee sterren in de Guide Michelin een succulent diner. Pieter Beurskens van ‘Le Ciel’ het huisrestaurant van La Butte aux Bois zorgde voor de amuses, chef Koen Somers (De Kristalijn) bracht Langoustine, Dashi, Wakame, Norie en Buikspek. Hierbij werd een mooie Chateauneuf-du-Pape Blanc 2023 geserveerd. Als tussengerecht bracht Ralf Berendsen (2-sterrenchef gelijknamig restaurant in La Butte) de Coquille St. Jacques, Kagoshima Wagyu A4, Imperial Heritage kaviaar. De bourgogne chardonnay 2021 van Philippe Bouzereau werd hierbij een perfecte begeleider. Voor het hoofdgerecht werd gekozen voor Veluws Edel Ree, witlof, walnoot en laurier. Bereid door Robert Levels (Chateau Neercanne). Zelf vond ik dat de klassieke Gardawijn, de Tenute del Garda, Groppello, D.O.P. 2016, de krachtige bereiding en de saus van het ree niet aankon. Soit, het dessert van Timo Reichelt (Au Coin des Bons Enfants maakte dit meteen goed: Beurre de Mérode, framboos, karnemelk en honing geroosterde pinda kreeg ondersteuning van een mooie Welschriesling Beerenauslese Rittsteuer uit 2018 van Burgenland. Tja, La Butte betekent letterlijk een heuvel, en bij ‘ aux Bois’ steekt men er inderdaad duidelijk boven uit.

Avondvullend programma

Esther Sels.

Tussendoor werd het 130–tallig publiek vergast op schitterend entertainment van Esther Sels. Dit is een Belgische zangeres om U tegen te zeggen. Winnaar van de Soundmixshow, tweede plaats bij Idool en een deelname aan Eurosong, waar ze echter niet door de voorronde geraakte. Ook ex-lid van de bekende covergroep ‘De Grietjes’ en recent nog te zien op VTM televisie in ‘Sing Again’. Zij bracht een mix van soul- en popklassiekers, waarna de deejay professioneel overnam en de bruisende beentjes van de vloer gingen.

Praktische info: La Butte aux Bois,  https://labutteauxbois.be

Vorig bericht

Heksen

Over de auteur

Woont centraal in de Euregio, kort bij Maastricht, Aken, Luik en Hasselt. Neemt als freelancer ook losse opdrachten aan.

Verwant

Geef commentaar