HET KUNSTUUR: de 7de tentoonstelling in Mechelen

Joost en Hans Bourlon hebben met hun aanpak de kunstwereld toegankelijk gemaakt voor iedereen. In de historische setting van de Heilige Geestkapel in Mechelen, verscholen onder de Sint-Romboutstoren, worden we doorheen drie ruimtes geleid, waarin telkens zo’n achttal schilderijen hangen.

Met maximum acht toeschouwers in een zaal, elk met eigen audio en oortjes, sta je nooit in elkaars weg. Je krijgt een stoeltje mee en het duurt  een uur, zodat er geen sprake is van lichamelijke of geestelijke vermoeidheid.

Eén van de schilderijen wordt belicht en er verschijnt een projectie van een (minder) bekende Vlaming of buitenlander die ons helpt naar de details te kijken en die het verhaal achter het kunstwerk vertelt. Onder andere dat verhaal maakt de tentoonstelling uniek.

Wie beter bv. dan Elio Di Rupo, om de twee werken van zijn stadsgenoot, Anto Cart, te bespreken?

Jo De Meyere mijmert over “Levensavond” van Auguste Oleffe. Zie op de afbeelding hierboven hoe de oude vrouw en haar man samen zitten: hij kijkt voor zich uit, zij is half in slaap. “Ze zitten in de laatste fase van een wellicht bewogen en stormachtig leven” zo horen we de acteur vertellen. Hij voegt eraan toe dat ook hij in die laatste fase zit na ruim 60 jaar acteren. Hij vertelt ontroerend over het verlies van zijn vrouw, wat een beklijvend drama is.

Het zevende Kunstuur in Mechelen toont topwerken van Belgische kunstenaars uit de periode 1887 – 1938, dankzij leningen van musea in binnen- en buitenland. Wat Het Kunstuur helemaal speciaal maakt, is dat we hier werken uit privébezit zien, zoals het werk van Kurt Peiser: “Uitgevaren bij slecht weer”. We horen vertellen dat Peiser geen gemakkelijke man was. Hij werkte 10 jaar als garnalenvisser op een boot en hij wist dus hoe het voelt om een speelbal van het natuurgeweld te zijn.

De muziek is – zoals steeds – van Dirk Brossé. De catalogus is mooi vorm gegeven met foto’s van alle schilderijen over één of twee pagina’s afgebeeld. Op de eerste bladzijde zie je hoeveel mensen hun schouders onder dit initiatief hebben gezet!

Ik heb al meer dan 10 keer Het Kunstuur gezien in Mechelen, Hasselt en Roeselare en het blijft boeien – wat zeg ik – ik vond deze uitgave de beste! Ze heeft me ontroerd en af en toe geamuseerd: er dwarrelt zelfs sneeuw over de toeschouwers!

Locatie: Heilige Geestkapel & Heilige Geesthuis, Minderbroedersgang 1-3, 2800 Mechelen

De zevende tentoonstelling loopt van 18 juni tot en met 2 februari 2025.

Tickets online bestellen: 22 €

Vorig bericht

COME CLOSER

Volgend bericht

De folies van Folon

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar