Handboek voor de klimaattuin

Maak je tuin sterk voor alle weersomstandigheden en gastvrij voor bijen en vogels

Recensie door VJV-lid Gerda Sterk van een boek waarvan collega VJV-lid Marc Verachtert co-auteur is.

De verandering van het klimaat is wekelijks in het nieuws: de dagen worden warmer, de regenbuien heviger. We zijn allemaal bezorgd, maar denken veelal dat het een zaak van de overheid is. De auteurs van dit boek wijzen erop dat elke tuineigenaar iets kan doen, maar vooral dat die zoveel meer plezier van de tuin zou hebben als hij of zij de praktische raadgevingen van dit boek zou  opvolgen.

De hoofdzaken worden duidelijk gemaakt in het voorwoord: vergroenen en regenwater niet laten verloren gaan! De inleiding raadt je aan om – in het licht van het veranderende klimaat – je tuin aan een onderzoek te onderwerpen: waar is de temperatuur het hoogst, waar heeft de wind vrij spel, waar staan de plassen bij een regenbui.

Deel 01 pakt de koe bij de horens: minder steen! De voortuin is soms een gebetonneerde parkeerstrook. Verander dat en maak het mooier! Gebruik bij voorkeur materialen van natuurlijke oorsprong en let erop dat het resultaat waterdoorlatend is. Op p. 25 en volgende presenteert het schrijversduo foto’s van soorten grind, van poreuze straatstenen en andere natuurvriendelijke oplossingen, zoals stenen waartussen het gras of een ander kruid kan tieren. Op 2 bladzijden vinden we foto’s van planten die geschikt zijn voor een kiezeltuin, met wat uitleg.

Waar liggen er meestal ook te veel stenen? Juist ja, op het terras. Je kan het zoveel gezelliger maken met meer groen, met hout, met gebakken kleiklinkers en met van alles, als het maar water doorlaat en plaats biedt aan extra groen. Ook hier weer voldoende praktische tips en foto’s van geschikte planten.

Kijk dan ook eens naar de tuinpaden. Ze zijn onmisbaar, maar waarom bv. geen stapstenen leggen, dolomiet gebruiken, of iets anders waterdoorlatend? Soms moet je met de fiets door de tuin: ook hier wordt raad gegeven. De voorgestelde planten zijn dit keer bestand tegen occasioneel betreden.

Hoofdstuk 02 is belangrijk want het gaat over regenwater dat niet verloren mag gaan. Natuurlijk is elke tuin anders, maar er zijn ideeën in overvloed, gaande van een ton als reservoir, tot een vijver, poel of wadi. Een groendak helpt ook.

Deel 03 heeft het over beplanting. “Eindelijk!” zal de lezer(es) denken, maar zonder rekening te houden met wat je tot hiertoe geleerd hebt, kan je niet de juiste planten kiezen. De auteurs zijn geen fan van een strak groen gazon. Ze reiken ideeën aan voor “een groentapijt”, een bloemenweide, een moestuin, méér kleur, bomen, een groen dak boven het hoofd met bv. klimplanten. Hagen en muren zorgen voor privacy en hoekjes uit de wind. Ook daaraan werd gedacht. Vele bladzijden met foto’s en uitleg stellen geschikte planten voor. En als je toch kiest voor een groen gazon, denk er dan aan dat je regenwormen moet koesteren! 

Deel 05 heet “Allemaal beestjes” en dat gaat niet enkel over bijen. In elk hoofdstuk vinden we tips en hier staat hoe Afrikaantjes tussen de groenten plaaginsecten weghouden. Installeer een insectenverblijf. Op p. 249 vind je aanwijzingen hoe je dat moet doen. Hou ook vogels te vriend: zet een bakje met water in de zomer en een ijsvrij schaaltje in de winter. Dit hoofdstuk presenteert snijbloemen, bloembakken en bloeiende struiken. Het boek eindigt met een plantenlijst met de Nederlandse namen, de wetenschappelijke, welk soort plant het is, soorten bladeren, toepassing, hoogte en lengte, bloei en aantrekking (van vlinders bv.)

Dit stevig ingebonden boek is niet alleen mooi om te doorbladeren, het is ook uitermate praktisch opgevat. Ik had in elk geval zin om onmiddellijk aan de slag te gaan. Ik heb enkel een balkon, maar ook daar ga ik toepassen wat ik geleerd heb, tot het houden van regenwormen toe!

auteurs: Marc Verachtert en Bart Verelst

non-fictie

uitgeverij Lannoo 2024

ISBN 978 94 014 0171 5

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar