Voordat de bom valt

Waarom een kernwapenvrije wereld nodig is

Songtekst De Bom (1983) van Doe Maar

Carriere maken voordat de bom valt
Werken aan mijn toekomst voordat de bom valt
Ik ren om mijn agenda voordat de bom valt
Veilig in het ziekenfonds voordat de bom valt…

Gemoedsrust

Het voorwoord van Tom Sauer maakt duidelijk dat je dit boek niet leest ter bevordering van je gemoedsrust. Wat het boek wél bevordert is je kijk op de realiteit: “… een kernoorlog … is het meest realistische scenario voor een allesvernietigende ramp op korte termijn.” En vervolgens lezen we in de inleiding: “Kernwapens zijn massavernietigingswapens die een ernstige planetaire bedreiging vormen en zolang ze bestaan, valt niet uit te sluiten dat ze worden ingezet.” De toon is gezet!

Trump, Poetin

Na de Koude Oorlog verdween de nucleaire dreiging van het toneel. De VS was de enige kernwapenmacht die effectief kernwapens had ingezet in een echte oorlogssituatie (Hiroshima en Nagasaki)en ook de enige die kernwapens heeft opgesteld op het grondgebied van andere landen. Verder in het boek zullen de auteurs aantonen dat er in België in Kleine-Brogel opgesteld staan, al ontwijkt elke regering dat met de zin: “we bevestigen noch ontkennen”.

Dreigende taal van Trump aan het adres van Noord-Korea en de uitspraken van Poetin in 2022 aan Oekraïne, de antwoorden van de VS en de NAVO maken de dreiging plots weer heel reëel. Obama kreeg dan wel de Nobelprijs voor de Vrede in 2009, hij liet de nucleaire ontwapening volledig varen en nam het initiatief tot de grootste investering in de modernisering van nucleaire strijdkrachten sinds Reagan.

Kernwapenarsenalen

Anno 2022 beschikken negen landen over kernwapens. Ongeveer 2000 stuks bevinden zich in hoge staat van paraatheid. De landen hebben deze wapens zogezegd achter de hand als afschrikking, niet om ze te gebruiken. De VS houdt zich evenwel vast aan het recht om als eerste een nucleaire aanval uit te voeren en Poetin verklaart gebruik te zullen maken van zijn voorraad als een potentiële agressor Rusland aanvalt. De NAVO definieert zich expliciet als een nucleaire alliantie sinds de top in Lissabon in 2010.

Manhattan Project

In hoofdstukken 2, 3 en 4 onderzoeken de auteurs hoe de atoomgeheimen ontrafeld werden en hoe vooral de VS van het ontwerpen van een bom een hoofdzaak maakte. Om aan grondstoffen te geraken, werden pakten gesloten met o.a. België, zodat de Union Minière tonnen uraniumerts vanuit Belgisch Congo kon verschepen naar de VS. “Dit verrijkt uranium werd later verwerkt in de atoombom Little Boy die Hiroshima verwoestte”. (p. 38)

Liegen zonder verpinken

De twee auteurs gebruiken regelmatig “liegen”, “ontkennen”, “twee jaar later vrijgegeven”, “een oorlog verkopen als”, “politiek bedrog”, “verkrampte poging tot geheimhouding” en andere termen die erop wijzen dat wij enkel te weten komen wat de militairen gedogen dat we weten. “Spaak en andere leden van de regering logen het parlement intussen bewust voor… de voorgaande regering, onder leiding van Gaston Eyskens, had in 1959 al haar principeakkoord gegeven voor de installatie van kernwapens op Belgisch grondgebied… gecontroleerd en bewaakt door Amerikaanse troepen” (p. 157). De dreiging die uitging van de “oude atoombommen” is immens, maar hier stopt het niet, er wordt gewerkt aan hypersonische wapens, aan raketschilden, aan hypersonische glijvehikels, aan hypersonische kruisraketten aangedreven door een scramjet-motor… Geen wonder dat de auteurs erom smeken België atoomwapenvrij te maken en benadrukken dat énkel als de rest van de wereld dit voorbeeld zou volgen, een armageddon vermeden kan worden.

Noten en Bibliografie

11 bladzijden met Noten en 23 bladzijden met een alfabetisch gerangschikte bibliografie getuigen van het opzoekingswerk dat aan de beweringen in het boek voorafgegaan is.

Voor lezingen door de auteurs, contacteer de uitgeverij: uitgeverij@epo.be.
In samenwerking met Vrede vzw, www.vrede.be.

auteurs: Ludo de Brabander, Pieter Teirlinck
non-fictie
uitgeverij: EPO, uitgave 2022
ISBN: 978 94 6267 358 8

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar