In deze reeks is het de beurt aan Luc Schaeverbeke. Hij studeerde af voor onderwijzer en logopedist, volgde muziekonderricht aan de conservatoria van Brugge en Brussel en recenseerde jarenlang  voor het Brugsch Handelsblad. Hij soleert als tenor en is medewerker aan Periodiek van het Vlaams Artsen Verbond. Hieronder een staaltje van zijn werk.

Waterlelies, libellen maar vooral Muziek!

Giverny zet door met 17de Kamermuziek Festival en de Académie Vernon- Giverny!

Men moet al een Beotiër zijn om nog niet van Giverny gehoord te hebben. Automatisch associeer je de plaats met schilderkunst, met impressionisme of op zijn minst met Claude Monet.

Zijn tuin fascineert de hele wereld… mij in het bijzonder. Want mijn oom Julien kreeg er, na persoonlijk contact met de gebaarde grootmeester, het schildervirus te pakken en zou zo meer dan tweeduizend werken conterfeiten… maar dat is een ander verhaal.

Nu betreft het de 17de uitgave van een aldaar gehouden festival langs de meanderende Seine, even stroomafwaarts van Parijs. Daar vloeit de stroom, na een verstedelijkte pauze in de Ville Lumière terug door een bucolisch landschap. Aldus een uitstekende sfeer biedend om na de drukke lichtstad even tot rust te komen en naast  impressionistische hoogstandjes ook de kamermuziek het hoge woord te laten voeren.

Een bezoek aan de tuin of de musea van Giverny heb je reeds volbracht… vergeet dan zeker niet het Amerikaans museum aan te doen eventjes verderop in de straat. Dat zou onvergefelijk zijn.

Doch nu muziek: een uniek festival dat loopt tussen 17 en 30 augustus en als het ware de kans betekent om een verfomfaaide zomervakantie toch nog in schoonheid te laten eindigen.

Bon Anniversaire Beethoven

Deze verjaardagswens is eigenlijk het thema van deze dertiendaagse muzikale versnapering die ook een Vlaams publiek moet aanspreken. De 300 km afstand, in minder dan een halve dag te overbruggen vergeet je zo.

Er zíjn naast avondvoorstellingen ook  enkele namiddagconcerten gepland en in dit BEETHOVENJAAR komt het kamermuziek-oeuvre van ‘De leeuw van Bonn’ vanzelfsprekend in heel veel producties voor. Michel Strauss, festivaldirecteur en optredende cellist, gaf ook aan de hedendaagse toonkunst en haar scheppers kansen. In het bijzonder aan Régis Campo, ‘composer in residence’ van wie niet minder dan 4 werken alsook een wereldcreatie worden uitgevoerd.

Het blijft een kamermuziekfestival waar vooral de strijkers het hoge woord zullen voeren maar blaasinstrumenten laten zich evenmin onbetuigd. Zelfs  de saxofoon zal langs zijn beste kant te horen zijn naast klarinet en fluit…

De artiesten komen van heinde en verre; onder hen grootmeesterpianist Jean-Claude Vanden Eynden doch wij vermelden graag de speciale selectie aan jonge onbekende doch internationale artiesten die hier een belangrijk podium zullen krijgen.

Masterclass… Académie Musicale Vernon-Giverny

Ondertussen biedt het festival ook aan jonge mensen de gelegenheid om te rade te gaan bij de gereputeerde professoren. Kansen die jongeren met talent en met ambitie nooit laten liggen.

De meeste concerten gaan door in het Musée des Impressionistes maar tevens  in Vernon en enkele pittoreske kerkjes als het Notre Dame de l’Isle of St.-Pierre d’Autils.

Voor boekingen of meer informatie zeker in deze Coronatijd:

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar