The British Library: Must See in London

British Library, hoor ik u al denken? Stoffige boeken, saaie leeszalen… waarom zou ik me naar daar spoeden – als ik ook naar het Saatchi Gallery kan gaan, of Sir John Soane’s Museum (ook al een tripje waard, men leze wijlen Godfried Bomans’ hilarisch stukje over dit propvol historisch schrijn…), of een wandeling met London Walks (deze keer koos ik voor de tunnels van Isambard Kingdom Brunel). Maar soms heb je tijd over, of ben je moe gelopen. En dan is er vlak bij de Eurostar terminal een rustig en boeiend universum.

Twaalf redenen om naar de British Library te gaan

 1. Het ligt op exact 20 meter van Saint Pancras Station. Dus ideaal als u even vrij hebt voor de Eurostar vertrekt.
 2. U kan thuis over iets anders praten dan enkel Covent Garden & Chinatown, Tate, Camden en de Spitalfields foodie stalls (hoewel dat toch allemaal op mijn vast lijstje blijft staan)
 3. Voor wie compact reist: u mag er binnen met een pilotenkoffertje, die u na de security kan afgeven aan de gratis Cloakroom Er is ook een grote zaal met lockers, maar die zijn vrij klein. Wie de exorbitante prijzen kent van de bagagedienst in het station, begrijpt wat ik bedoel . In St Pancras zelf geldt een decadent tarief vanaf 3 uur, onder de drie uur is het nog net te betalen. Let wel op de sluitingstijden, s‘avonds is de bib immers dicht. Als je er dan je valiesje hebt afgegeven…
 4. Ze hebben een prachtige Museum Shop met leuke, handige of gewoon quirky En ze verkopen pakken magnifieke boeken, uiteraard.
 5. Eind augustus zag ik er een expo over de Russische revolutie. Er is een reductie voor 60+ maar op vertoon van mijn VJV perskaart mocht ik er gewoon gratis in. Met een verwelkomende glimlach toe. Let wel, dat is een unicum in de UK: wie niet op voorhand accrediteert en aanmeldt etc. geraakt zelden of nooit aan een gratis of gereduceerd ticket, ze zijn daar zeer zuur in. In tegenstelling tot Frankrijk waar de journalist bijna wordt doodgeknuffeld.
 6. De wonderlijke historische King’s Library van George III, bijeengesprokkeld vanaf 1720. Dat moet u gezien hebben om het te geloven! Dit unicum is opgeborgen in een grandioos en torenhoog glazen schrijn. Als een collega ooit zorgt dat we dat in groep kunnen bezoeken (not sure of het kan): ik ga mee! We spreken dan over akkefietjes als de Gutenberg Bijbel, over Shakespeare’s originelen, een hele Scandinavische bib en de Canterbury Tales… naast de 150 miljoen andere documenten hier.
 7. Steeds kleine gratis tentoonstellingen (heden: Canadese foto’s), of een hele rij uittrekbare platen rond filatelie bijvoorbeeld.
 8. Het is er RUSTIG! Honderden mensen zitten er op hun laptopje te werken, in elke nook and cranny.
 9. Er staat een echte Enigma! Voor de jonkies onder jullie: de decodeermachine die de Duitse ‘encrypted’ oorlogsboodschappen kon kraken.
 10. Vol kunst en toffe details zoals een paar hoge ‘leunstoelen’; een prachtige bronzen bank in de vorm van een boek…
 11. De prijs van dat alles? Entree gratis. Entree speciale Expo: gratis op vertoon van de VJV perskaart. Jas of koffertje bijhouden: gratis. Uurtje ronddwalen op vijf etages. Liften. Roltrappen. Fun!
 12. Niet onbelangrijk voor de Bourgondische Belg: maar liefst acht eateries. Een royale Cream Tea onder de 14 pond (ook dat is een koopje) voor finger sandwiches, gebak en scones + dikke room en fruitige strawberry jam. Ik zelf had maar een klein hongertje, nam een homp artisanaal brood en boter ad 80 cent… en kwam er samen met een kop Earl Grey vanaf voor… 2.20 £, dat zijn vooroorlogse prijzen ;-)). Op elke verdieping heb je snacks, café’s of een restaurant. My favourite is The Terrace , in feite een glazen galerij met royaal terras. Detail: tijdens de lunchuren mag men in dit resto niet op de laptop werken. Ook buiten, in de omsloten ruime Court Yard, kan men iets drinken of gewoon genieten van de rust terwijl buiten de tweedekkers voorbij razen.

Epiloog: Oh ja, nog wat tips. Ik kan het niet laten…

 • Nog een rustig plekje nabij de Eurostar terminal: Camino, op enkele stappen voorbij Kings Cross: een unieke Spaanse Bodega en bar in een prachtige oude binnenpassage. Oase van rust… en veel fraais te zien. (The Regent Quarter, 3 Varnishers Yard)
 • Wandel enkele honderden meters noordwaarts, voor een rustig intermezzo op de met kunstgras beklede esplanadezitjes aan het Regent’s Canal.
 • Moe in Londen? Spoor naar ‘Little Venice’ (een verbreding van het Regents Canal), eet er een hapje aan het water, neem er de boot en tuf gezapig onder oude tunnels, langs privé achtertuinen en dwars door de London Zoo, en kom aan in bruisend Camden Lock Market.
 • walks.com. De eerste en voor mij de enige. Subliem begeleide wandelingen van 2 uur, 10 £, tientallen opties en daguitstappen per week. Beachcombing aan de Theems bij laag water (oude pijpen, Romeinse dakpannen, varkensbeenderen van de slagers aan de Middeleeuwse dokken), de juridische Temple Courts, leuke wijkjes en verborgen schatten…

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar

Commentaren

 • Gerda STERK 28 december 2017 at 12:44

  Geweldig interessant! Zelfs al had ik de Library ook al ontdekt, er zijn details en weetjes die ik wil onthouden voor het volgende bezoek. Bedankt, Anne, ook voor de extra tips!