Belgische wijn zit in de lift

In 2015 werd er meer dan 1 miljoen liter wijn geproduceerd in België. Dat blijkt uit cijfers van FOD Economie. 10 jaar geleden waren er amper 75 ha wijngaard. Nu gaan we snel richting 300 ha. Wat Vlaanderen betreft, heeft Limburg de grootste productie en ook het grootste domein met Genoels-Elderen. West-Vlaanderen en Vlaams Brabant volgen.

Peter Doomen gaf recent een boek uit over de Vlaamse en Waalse wijnbouw. De auteur is hoofdredacteur van ‘Ken Wijn’, het ledenblad van de Vlaamse Wijngilde. De informatie wordt steeds bijgewerkt.

In Oost-Vlaanderen is de productie beperkt maar ook hier wordt aangeplant. Domein Waes in Zwijnaarde en Nobel in Lochristi liggen in de rand van Gent. Domein Waes heeft al een hele reputatie opgebouwd door de jaren heen en breidt uit. Nobel is aan zijn tweede botteling toe en plantte in het voorjaar 1.5 ha bij.

NobelRoodRoséFoto7 DSC_0520VollBewNobelRoodRoséFoto2

 

 

 

 

 

Wijn uit eigen dorp

Lochristi is bekend als bloemengemeente maar zet zich nu op de wijnkaart met domein Nobel. Vorig jaar bottelden ze 2 witte wijnen. Het oogstjaar 2015 gaf het domein de mogelijkheid 4 wijnen op fles te zetten: 2 witte, een rode en een rosé.

De bottelmachine kwam, net als vorig jaar, met de vrachtwagen vanuit Bourgogne naar Lochristi. De jonge wijngaard brengt stilaan meer op en dat gaf de eigenaars de mogelijkheid in dit tweede jaar al 4 wijnen te bottelen. Net als vorig jaar is er de witte met johanitter en bronner, een chardonnay maar deze keer zonder hout maar ook rosé en rood.

De roséwijn kleurt zoals een ‘vin gris’. Dergelijke roséwijnen hebben alleen schilcontact tijdens de persing en maakt hen zeer licht, doorzichtig roze. De wijn is gevinifieerd met pinot noir en cabernet cortis. De pinot noir kennen van de grote Bourgognewijnen, de cortis is een hybride ras en een kruising tussen cabernet sauvignon (Bordeaux) en solaris. Deze cépage is ziektebestendig (meeldauw, valse meeldauw, peronospora) en gedijt in minder zonnige regio’s.

Ten slotte werd ook een rode wijn gebotteld van de regentdruif. Ook dit is een hybride ras dat in noordelijke streken wordt aangeplant en die je ook frequent vindt in het Heuvelland.

De productie blijft uiteraard heel beperkt en zo blijft de vraag groter dan het aanbod. De tweede botteling levert zo net geen 4.500 flessen op. De rode wijn is zelfs beperkt tot 650 flessen.

Veel wijnbouwers die kwaliteit in huis hebben worden door Brussels Airlines aangezocht hun voorraad te verkopen en die te laten genieten in business class.

Wijn van eigen bodem: updateversie

Over de auteur

Verwant