Geen slecht woord over gin en tonic

Bij overmatig gebruik klopt deze titel niet, maar een glaasje Gin en Tonic geeft ons veel geestelijk, lichamelijk en culinair genot. Momenteel kent deze combinatie van drank een echte rage en het lijkt wel alsof iedereen zijn eigen Gin op de markt wil brengen. Recent kwamen twee gepensioneerde apothekers uit Sint-Lievens-Houtem en Hendersem in het nieuws met hun creatie van hun Quantum Satis Gin. Met het accent te leggen op het niet schadelijk potentie verhogend gin ingrediënt Damiana bleek dit een gat in de markt te zijn, hoewel het libido effect van het  kruid nooit wetenschappelijk is bewezen. Wat niet baat, niet schaadt?

HET LIEFDESLEVEN OPKIKKERTJE QUANTUM SATIS

Vertaling uit het Latijn: zoveel als nodig

14 geselecteerde kruiden met zoals in iedere Gin de jeneverbes als basis met o.a. staartpeper, korianderzaad, engelwortel, zoethout, paradijszaad, piment, gember, damiana…..

Uniek is dat in Quantum Satis het kruid Damiana is opgenomen in de smaakmakers

Damiana is een sleutelbloem uit Zuid-Amerika dat een groene aardtoets aan de smaak van de Gin geeft.

Voor de komst van Viagra was Damiana dan ook te vinden in iedere apotheek als (vermeend) afrodisiacum.

Door de apothekers aangesproken distillateur: Aalterse stokerij De Moor.

Te verkrijgen: Brasserie Boulevard-St.-Martens-Latem, Wijnhuis Bollaert-Merelbeke, De Soetekoeke-Oosterzele…..

De geschiedenis van Gin leert ons dat net zoals Jenever, gin wordt gemaakt van jeneverbessen als hoofdingrediënt. Al eeuwen kent men de geneeskundige eigenschappen van deze besjes, vooral als maagklachten remedie. In de 16e eeuw voegde men voor het eerst alcohol toe aan dit drankje om het langer te kunnen bewaren. Toen de Engelsen zagen tijdens de 35 jarige oorlog (start 1618) tegen de Spanjaarden dat hun Nederlandse bondgenoten meer krijgsmoed kregen na het drinken van jenever, namen zij die gewoonte over. Ze noemden de drank kortweg Gin. In Engeland heeft deze sterke alcoholische drank een eigen ontwikkeling doorgemaakt dat is uitgegroeid tot een typisch Brits product. Rond 1700 werd er maar liefst 12 miljoen liter per jaar geproduceerd. Naarmate de verfijning van het productieproces steeg ook de kwaliteit van Gin.

De basis van het maken van Gin start met een neutrale graanalcohol (gerst, rogge, tarwe). De bekomen alcohol wordt vervolgens op smaak gebracht. In gewone Gin worden smaakstoffen toegevoegd.

SMAAKMAKERS: jeneverbes, citroen- en sinaasappelschillen, koriander, lis- en engelwortel, kaneel, amandel, zoethout, nootmuskaat, karwei, kardemon…..

JENEVERBES: bij wet is dit de enige smaakmaker die verplicht in Gin en Jenever moet worden gebruikt.

Met uitzondering van enkele Belgische en Nederlandse jenevers, wordt Gin meestal niet gerijpt op houten vaten, maar wordt de blanke alcohol enkel versneden met water voor hij gebotteld wordt.

Voor gedistilleerde Gin worden kruiden (botanicals in vaktaal) samen met alcohol in een distillatieketel verhit. Zo gaan de alcohol en de kruidenaroma’s in stoomvorm over naar een tweede ketel. Ook distillatie via een distillatiekolom is gebruikelijk. Hierbij wordt de alcohol verhit in een vat met daarboven een pijp met verschillende botanicals. De stoom afkomstig van de alcohol gaat door de kruiden heen naar de tweede ketel. Een andere manier van distilleren noemt men de vacuümdistillatie waarbij de druk op de distillatieketel verlaagd wordt, zodat men kan distilleren zonder te verhitten wat geen afbreuk doet aan de geur en de smaak.

Belangrijk is iets te weten over de Tonic geschiedenis. In 1838 genas een Peruaanse medicijnman een Spaanse gravin van malaria met een uittreksel van de schors van de kinaboom. Dit bitter mengsel mede bestaande uit water, suiker en fruitextracten groeide uit tot een lekkere combinatiedrank met Gin. Sindsdien gedragen Gin en Tonic zich als onafscheidbaar koppel. De subtiele smaaktoetsen van beiden zorgen ervoor dat men eindeloos kan combineren en dat men steeds nieuwe gin drankjes kan uitvinden. Mits gebruik van het juiste serveerglas voor een Gin&Tonic (Longdrinkglas, Tumbler- whiskyglas, groot breed voet glas voor speciale garnituren zoals jeneverbessen, frambozen, limoen, zeste, …) verzeker ik je een waar mondgenot. Vergeet de ijsblokjes niet!

ENKELE TOPMERKEN: Bombay Sapphire, Tanqueray, Gordon’s, Beefeater, Hendrick’s, …

Cockney’s Gin = oudste Belgische Gin.

Georges De Smaele

Over de auteur

Schrijft artikels voor Wijnspiegel en Ken Wijn

Verwant