Vlaamse Meesters en PiKANT! nog tot einde september

Op 45 locaties in Vlaanderen betracht ‘Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV), met het project ‘Vlaamse Meesters in Sicu’, vaak ongekende Vlaamse Meesters te ontsluiten voor een breed publiek. In Aalst richt het OKV nog tot 30 september de schijnwerper in de Sint-Martinuskerk op een monumentaal werk van Rubens.

Eveneens tot einde september 2019 wordt in het ‘Waterkasteel van Moorsel’, een deelgemeente van Aalst, door ‘The Phoebus Foundation’ in ‘PiKANT’ een tentoonstelling in een adembenemend decor, vijf eeuwen cultuurgeschiedenis uitgekleed.

Sint-Martinuskerk, verrassende parel van Brabantse gotiek

 Zuidelijke kruisbeuk  H. Rochus altaar – Sint-Martinuskerk (foto: Christiane Jennis).

De bouw van de huidige Sint-Martinuskerk ving aan rond 1480 ter vervanging van de bestaande kleinere kerk. Het gebouw is geconcipieerd naar de toen gebruikelijke Brabants–gotische bouwstijl, duidelijk te herkennen aan de zware rondzuilen met dubbele rij koolbladkapitelen en spitsboogvensters.

Van oudsher bevatte de kerk een groot aantal altaren. Einde 15de eeuw was er reeds sprake van 21 altaren die elk specifiek duidde naar de patroonheilige van de gilden en broederschappen. Zo bestelden de rijke hop- en graanhandelaars in 1626 bij Pieter Paul Rubens een altaarschilderij ter ere van de H. Rochus, de patroonheilige van de pestlijders. 

Fragment Sacramenttoren (foto: Christiane Jennis).

Meer dan vermeldenswaardig zijn de schilderijen van Jan Boekhorst, Gaspar De Crayer, Ambrosius Francken de Oude, Frans van de Kasteele (1540–1621) David Teniers de Oude, Pieter Thys de Oude en Otto Venius, de sculpturen van Pieter Verbruggen de Oude  en de kruisweg van de Aalsterse kunstschilder Jozef Meganck. Indrukwekkend is de grote gewelfschildering (1497), de ‘Boom van Jesse’ voorstellend, in de kapel toegewijd aan O.- L.- Vrouw van de Rozenkrans.

Zeer opmerkelijk zijn de 8 meter hoge renaissancistische en zeldzame Sacramentstoren (1604), van de hand van Jeroen Du Quesnoy de Oude, het Van Peteghemorgel, de glasramen uit het Gentse atelier van Casier en de grafzerk van Dirk Martens († 28-5-1534) de gekende Aalstenaar die Utopia van Thomas More drukte.

Van op het kansel, een sculpturaal meesterwerk van Willem I van Buscum, sprak priester Adolf Daems zijn parochianen toe.

In mei 2003 startte in de Sint-Martinuskerk een restauratieproject in 10 fasen met als einddatum 2027.

PiKANT!, vijf eeuwen cultuurgeschiedenis uitgekleed                                                                

Sfeerbeeld PiKANT (foto: Christiane Jennis).

The Phoebus Foundation selecteerde voor PiKANT! uithoogstaande stukken uit binnen- en buitenland, zowel uit privécollecties als musea. PiKANT! is meer dan alleen maar pikant. De tentoonstelling vertelt een verhaal over dromen en ambities, over kennis en kunde, over Vlaanderen en de wereld. Want zowat vijf eeuwen lang lag het kloppende hart van de kantindustrie hier, op dat kleine lapje grond dat wij vandaag Vlaanderen noemen.

Spectaculaire avondjurken, bruidssluiers, kinderkleedjes en fragiele kleinoden versmelten met de grandeur van topwerken van meesters als Rubens, Jordaens en Van Dyck.                                

Sfeerbeeld PiKANT (foto: Christiane Jennis).

De scenografie dompelt de bezoeker helemaal onder in een sfeer die varieert van dromerig en romantisch tot sensueel en zinnenprikkelend. PiKANT is beslist geen gewone tentoonstelling, het is een totale belevenis PiKANT biedt voor elk wat wils: er zijn hoogstaande kunstwerken, jurken (of lingeriesetjes) om bij weg te dromen, en er is een spel voor de hele familie, ontwikkeld door productiehuis Koeken Troef! Tel daarbij dat de tentoonstelling plaats vindt in de feeërieke setting rond het waterkasteel van Moorsel. PiKANT! is de perfecte tweede pool voor een dagje uit in Aalst voor het hele gezin.

Wandelen in het spoor van Boon en priester Daems

In de onmiddellijke omgeving van de Sint-Martinuskerk bevindt zich de Grote Markt: het stadhuis, met op de binnenkoer het standbeeld van Boontjes Ondineke, het oudste Belfort (1225) van Vlaanderen, het standbeeld van Dirk Martens (1446-1534) oprichter van een drukkersatelier in 1473, de Borze van Amsterdam, het vroegere vleeshuis. Vlakbij de Grote Markt, centraal op de Hopmarkt, bevindt zich de toeristische dienst. Vraag er naar de  wandelbrochures. Op een steenworp van de Sint-Martinuskerk staat het Stedelijk Museum van Aalst – ’t Gasthuis (maandag gesloten, gratis toegang).

Nog tot 30 september te Aalst:

‘Vlaamse Meesters in Sicu’ Sint-Martinuskerk, Priester Daemsplein, open: maandag t/m donderdag 09:00 – 17:00 uur, vrijdag  09:00-14:00, zaterdag & zondag 09:00 – 17:00 uur, gratis toegang. Info: www.vlaamsemeestersinsitu.be & www.vlaamsemeestersinsitu.be/nl/site/sint-martinuskerk

PiKANT!, vijf eeuwen cultuurgeschiedenis uitgekleed, ’Waterkasteel van Moorsel’, Opwijksesteenweg, 9310 Moorsel, open elke dag van 11 tot 18 uur. Tickets: volwassenen 10 €, – 18 jaar en studenten gratis, UITpas 1,5 €. Info: www.pikant.vlaanderen

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar