Leeuwarden-Fryslan Europese Culturele hoofdstad 2018.

Leeuwarden-Fryslân is in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Een jaar lang laten ze zien hoe Friezen het leven vieren en daarbij een gezonde planeet achter laten voor de generaties die nog komen. Hoe ze met lef hun kop boven het maaiveld uitsteken om hun eigenwijze manieren grenzeloos aan de wereld te laten zien. Cultuur is dus niet het doel, maar het middel in de grootste van de historische Elfsteden. Hun landschap is het podium en iedereen is uitgenodigd! Ook de Vlaamse journalisten.

Ons tijdperk verandert. De wereld is groter geworden, de samenleving meer divers. Het vergt een flinke dosis moed, creativiteit en verbeelding om met die veranderingen om te gaan. Leeuwarden-Fryslân 2018 pakt het Culturele Hoofdstad-jaar aan om de kop boven het maaiveld uit te steken. Om als gemeenschap, provincie, land en Europa een ontwikkeling door te maken om van een ‘mienskip naar een iepen mienskip’ te gaan. Van een gemeenschap evolueren naar een open gemeenschap. Door de kansen die zich voordoen te zien en te luisteren naar nieuwe inzichten. Door flexibel te zijn en je aan te passen zonder jezelf te verliezen.

Wat de Friezen in de kop hebben, hebben ze niet in de kont”, leerde ik in Amsterdam over dit gastvrije volk. Al sinds mensenheugenis zet het Fryske volk de schouders eronder om gezamenlijke doelen te bereiken. Kijk maar naar de middeleeuwen, toen de Frieze Vrijheid voor elkaar kreeg dat de Friezen onder geen enkele heer dienden. Of na 1815, toen Nederland een koninkrijk werd, maar wel één met twee officiële talen: het Nederlands en het Fries.

Noem het eigenzinnig, maar Friezen weten dondersgoed met behoud van eigen identiteit onderdeel te worden van een nieuw tijdperk. Als een trotse regio onderdeel van Europa. Een sterke eigen cultuur én een kosmopolitische inslag: de Friezen vinden creativiteit in de tegenstelling.

Friezen durven.

Door op te komen voor de Fryske erfenis, het landschap en de noordelijke manier van leven, wil Leeuwarden-Fryslân 2018 bouwen aan een omgeving die ze kunnen doorgeven. Want deze provincie is niet alleen mooi, maar ook divers, toegankelijk en uniek. Wie er ooit was, kan er over meespreken. Dat willen ze bewaren en bewaken door met lef, kunst en cultuur oude gesprekken op gang te brengen en nieuwe inzichten te vinden. Ze maken zich hard voor biodiversiteit en tonen het belang ervan. Zo maken ze van hun weilanden weer levendige velden, van de Waddenkust een openluchtmuseum vol kunst, van water nieuwe energie en van vreemde werelden nieuw gevonden vrienden. Daar is lef voor nodig. Want wie bang is voor een nat pak, komt nooit over de sloot, zeggen ze in Friesland.

Friezen durven anders te zijn.

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je kreeg. In 2018 laat Fryslân ons daarom zien dat het daadwerkelijk anders kan. “Want hoe sterk en vertrouwd we ons voelen in ons Frysk-zijn, de tijd dat we onze blik naar binnen konden richten is voorbij, en wat ons lief is, moeten we delen.” klinkt het bij de organisatie van Leeuwarden-Fryslân 2018. Het gaat dan ook over elkaar vinden terwijl de wereld zich razendsnel om ons heen ontwikkelt. Het gaat over een eigenwijze en betrokken mienksip met oog voor elkaars ideeën, mogelijkheden en uitdagingen. Juist als het vreemd is, is het goed, want wat van ver komt is best wel lekker. Denk dus groot, denk anders: reuzen in de stad, theater in de kassen, kunst in niemandsland. Ze geven zeker en vast fantasie de ruimte, en onze ruimte aan de fantasie. Ze ken ik de Friezen nu al dertig jaar.

Leeuwarden-Fryslan 2018 start op 26 en 27 januari 2018 en loopt een heel jaar lang. Info: www.2018.nl

(miguel stAs)

Over de auteur

Verwant

Geef commentaar